Fyra kubik gräsblandad jord och en gråhårig målvakt

Så startade i går afton då EM på allvar för oss svenskar. Och som det startade! En betongsäker seger mot regerande europamästaren Grekland som kanske inte riktigt nådde samma formtopp som dom prickade för fyra år sedan i Portugal.

Sverige kontrollerade matchen från första till sista minut och var väl värda samtliga tre poäng. Vad som gör mig smått lyrisk inför de kommande matcherna är inte bara det faktum att jag ska avnjuta dom kamperna live utan också att jag är helt övertygad om att det svenska laget har minst en växel till att lägga i och det tror jag kan behövas mot Spanien på lördag.

Svenskarna skapade mängder av chanser, dock var inte så många av dom så där värst farliga men det faktum att bollen mest höll till på grekernas planhalva kändes oerhört tillfredsställande. Grekerna skapade endast farligheter när Sverige av ännu okänd anledning bjöd på chanser eller när Andreas Isaksson, som tyvärr inte gjorde något stort intryck på mig igår, var för sent ute i en del situationer. Även mittförsvaret med Mellberg och Hansson och för all del även högerbacken Nicklas Alexandersson hade sin beskärda del av felpass som kunde slutat med baklängesmål om motståndarforwardsen varit bättre.
Första halvleken slutade mållöst men Sverige var det klart bästa laget och fortsatte att pressa grekerna i inledningen av andra och efter ungefär 20 minuters spel av den sista halvleken så väggade sig Zlatan Ibrahimovic igenom den grekiska betongmur som Otto Rehhagel gjutit upp i hopp om att få 0-0, med hjälp av Henke Larsson och nöp till med sin högra vrist och Nikopolidis i målet har nog inte än i skrivande stund reagerat på den projektilen från Inters superstjärna. 1-0 till Sverige och Ibras måltorka i blågult var ett minne blott.
Bara fem minuter senare skulle det ringa igen. Denna gång var det den kanske inte lika internationellt respekterade Petter Hansson som gjorde EM-historiens kanske fulaste mål någonsin. Hansson gjorde ett så kallad "Johan Mjällby-mål" när han efter en tilltrasslad situation, där för övrigt svenske kaptenen Fredrik Ljungberg borde gjort mål i sekunderna innan, skickade in två grekiska försvarare, en gråhårig målvakt, fyra kubik gräsblandad jord och en styck fotboll i målet med hjälp av samtliga sina egna kroppsdelar samt de flesta av de tre grekernas. Och nog blev Nikopolidis kalufs en nyans gråare i detta skedet. Jag kan tänka mig att en rutinerad räv som han själv ändå kunde acceptera att släppa in Zlatans djävulska skott men jag tror att Petter Hanssons kasse fick honom att börja fundera på att varva ner från toppidrotten. Du är dock icke välkommen till JIF då vi för närvarande inhyser sydöstra Smålands tre bästa målvakter i Axel,Patrik och Dennis och har således inte plats för en sådan tapphänt herre. 2-0 till Sverige och det resultatet stod sig matchen ut utan att det egentligen blev så värst nervöst någon gång efter att Sverige utökat sin ledning.
Tråkigt var annars att Christian Wilhelmsson skadade sig för han var bäst på plan tillsammans med Zlatan och Ljungberg.
Det tar emot lite att säga det men även Daniel Andersson gjorde en helt OK insats på innermittfältet och har numera mitt fulla förtroende inför kommande uppgifter. Det är betydligt bättre att ha en frisk Daniel Andersson på plan än en halvskadad Tobias Linderoth, så är det bara.

Många är det som har undrat hur poängligan efter JIF:s matcher ser ut . Ni vet den där jag ger tre poäng till matchens bäste forsare, två poäng till den näst bäste och en poäng till den tredje bäste.
Dennis är min ställföreträdare i den ligan så i alla matcher jag inte deltar i eller tittar på så tar Dennis ut dom tre bästa. I regel publicerar han dom namnen på JIF-bloggen och sedan sammanfattar jag det hela här.
Skulle det vara som så att Dennis och jag missar samma match, då faller turen på Magnus Lundegårdh att plocka ut matchens tre bästa. Detta är inget som Mange vet om nu, men som jag ska förklara för honom vid nästa tillfälle jag ser honom.Om han inte är intresserad av detta ämbete kommer Andreas Klevtun att tillfrågas.
Så här ser ligan ut just nu:

11 poäng, Peter Andersson 
9 poäng,  Adam Wellrup
6 poäng, Hampus Eriksson och Oscar Ahlström
3 poäng, Axel Karlsson
2 poäng, Marcus Joelsson och Henrik Nordström
1 poäng, Dennis Randewall och Robin Franksson


Vinnaren kommer efter säsongen att få ett pris av undertecknad som förkunnar att han i mina(och till viss del i Dennis och eventuellt Manges) ögon varit vår bästa spelare under säsongen 2008. Jag har inte kommit på något namn till priset ännu men det kommer.
Nu kommer jag ju som sagt att åka till EM och missar därför ytterligare matcher så ni som vill se vilka Dennis har tar ut efter de kommande matcherna hänvisas till JIF-bloggen.

Matchen i går sågs i Folkets Hus salong med en bild som var helt otrolig. Dessvärre strulade ljudet en hel del vilket gjorde att alla vi vikingar som samlats på Casablanca för att dricka mjöd och se matchen fick trängas ute i baren under matchens första tio minuter då diverse tekniker höll på att fixa ljudet inne i salongen. Nu löste detta sig till slut och kvällen blev till slut så där trevlig en kväll kan bli när Sverige vinner viktiga matcher.

Såg ni att både Lars Lagerbäck och Roland Andersson kvällen till ära var i klädda kostym. Det var fan på tiden säger jag.

Nu ska jag börja packa inför Österrike.
/~~/

Kommentarer
Postat av: Ante

HM:Den har en självklar plats i packningen!

2008-06-11 @ 23:10:26
URL: http://yzerman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0