Dop

I går var det dop för Ellie i Emmaboda kyrka och allting gick planenligt och det hela blev en fantastisk dag som blir ett minne för livet. Själva dopceremonin var en mycket lättsam och trevlig historia som utmärkte nyblivne prästen Susanne ledde utmärkt med en fin känsla för situationen. Ellies gudföräldrar, Ann-Sofie och Marcus, skötte sina åtaganden med den äran med assistans av Liam som även han var väldigt intresserad av att behandlingen av Ellie sköttes korrekt. Liam personligen hade antagligen gärna blivit döpt han också en gång till, men fick nöja sig med att vara åskådare.
Ellie var fullständigt vansinnig precis innan vi skulle gå in i kyrkan, men när hon fick se allt folk därinne och framför allt när alla sjöng så log flickan och allt var frid och fröjd. Hon förärades med namnet Ellie Cecilia Sjöndin och det är ett namn som vi som föräldrar såklart tycker är världens finaste.

Efteråt vankades det middag i församlingshemmet. En utmärkt komponerad planka stod på menyn och av döma av fatens tomhet efteråt så var det ett bra val av meny, Men mest uppseendeväckande var ändå doptårtorna som min fantastiskt sambo gjort. De var helt fantastiska. Vi har inte hunnit lägga in bilderna från dopet i datorn än så bildbevisen får vänta några dagar.
Efter att mat, dryck och tårta intagits samt att ett presentberg modell X-large öppnats så var det valfritt för var och en att följa med hem till Genstigen för lite ytterligare festligheter.

Ett stort tack till alla er som var med för ert deltagande, era fina presenter och framför allt för att ni gjorde Ellies dopdag till en underbart lyckad dag!

Sitter just nu och väntar på att tidernas häftigaste hockeymatch ska börja. Kanada mot USA i OS-finalen. Följer femmilen samtidigt med ett öga och bloggar med det andra. Jag har oerhörda förväntningar på kvällens match och jag vill passa på att tala om för er som inte kanske är så intresserade av hockey att ändå ge denna match chansen. Är det någon match man någon gång ska se så är det den olympiska finalen mellan två lag späckade med stjärnor. Kanadas laguppställning är enligt mig det absolut bästa lag genom alla tider som någonsin satts i hop. Men är det någon nation som skulle kunna rå på ishockeyns stormakt i denna turnering så är det USA.
Mitt tips är 6-5 till Kanada efter en sprakande tillställning.

Nu ska jag följa målgången på femmilen. Svenskarna ligger bra till!

/~~/

Ei saa peitää

Fredagskvällar är min absoluta favorittid under hela veckan. Det är något visst med en avklarad arbetsvecka som läggs till handlingarna och en orörd helg finns framför en. En mycket välbehövlig helg efter en oerhört tungjobbad vecka med tungmonterade maskiner, övertid och sena kvällar. Då tycker jag att man är väl värd en kall öl och en stund framför datorn just nu.

Har haft Lasse Franzén på upplärning hos mig denna veckan. Vad Lasse inte vet om är att jag vid sidan av lönen tar emot ett vårdnadsbidrag på 36 kronor i timmen som Reinfeldt betalar ur egen plånbok, för den sveda och värk det trots allt innebär att lära upp denna legend. Frågor som inte går att besvara, vredesutbrott, saldofel, handgemäng samt massakrerad utrustning är resultatet av denna ändå lyckade upplärning som fortsätter även nästa vecka på verkstadens bana nummer 103.

En annan Lasse, nämligen Johansson har återigen tränat med EIS. Jag har på känn att han skriver på snart. Vilken värvning Emmaboda gör i så fall...


Fredagseftermiddagen har används mest till att förbereda inför morgondagens stora event. Min älskade dotters dop i Emmaboda kyrka. Johanna har i ärlighetens namn gjort mer eller mindre allt jobb under veckan, men några småupgifter fanns ändå kvar som har strukits från att-göra-listan i eftermiddag. Under morgondagen finns ytterligare ett par punkter som ska ordnas innan det är dags att hälla det heliga vattnet över Ellie. Efteråt blir det lite middag och efter detta blir det en liten fest för de deltagare som så önskar. En lördag som har potential att bli ett riktigt fint minne.

Jag tittade på curlingdamernas uppvisning mot Kina igår kväll och jag tror nog fan det blir ytterligare ett guld för Sverige. Sverige gör som nation ett nytt fantastiskt spel med klasvis av medaljer ånyo och även om inte megasuccén från Italien 2006 lär upprepas är redan nu kriterierna väl uppfyllda för ett riktigt bra OS. Vill det sig riktigt bra kan ytterligare ett gäng medaljer trilla in. Dock är jag för ovanlighetens skull benägen att hålla med Markku Ahonen i en sak. Jag hade bytt samtliga svenska medaljer vilken dag som helst i veckan mot en gulppeng i den olympiska herrturneringen i ishockey. Den guldmedaljen är förvisso redan på gravering och graveraren ristar in ordet "CANADA" på de medaljerna. Var så säkra.

Det känns så otroligt trist att förlora mot Slovakien. Trist och onödigt. Men en känsla som inte infinner sig är orättvisa. Slovakien var bättre på de avgörande momenten mot Sverige och spelar därmed fullt rättvist semifinal mot Kanada i kväll.

Ellie sitter just nu här brevid i sin gåstol. Dock är hon inte riktigt i det stadiet ännu att hon förstår att hon kan använda sina ben, men hon sitter gärna i den likväl. Uppallad med filtar och kuddar och tittar på de färgglada illustrationerna av djungeldjur på panelen framför henne. Det är bara en tidsfråga innan hon förstår att de ger i från sig ljud när man trycker på dom. Hon är helt fantastiskt den där lilla tjejen...

Har varit krasslig hela veckan så därför har det inte blivit någon träning. Är sugen på innebandy, men det får vänta några dagar till...

Nu OS-semi mellan Finland och USA. Jag är ju vansinnigt betuttad i transatlantisk hockey, men i kväll vete fan om jag inte håller en tumme få lillbrorsan ändå. Jo, det gör jag faktiskt. Finlands sak är vår sak, det ska ni ha klart för er! Ei saa peitää!


Hyvää Suomi!

/~~/

Besvikelse

Vad ska man egentligen säga om Tre Kronors kvartsfinal mot Slovakien. Det finns verkligen inte mycket att orda om. Slovakien vann, och man gjorde det för att man var bättre än Sverige på att göra mål vilket är en vansinnigt väsentlig del av spelet ishockey. Svenskarna uppträdde stundtals som konståkare och var märkbart loja och fullständigt likgiltiga till att hälften av Sveriges arbetsföra befolkning tagit offrat surt inarbetad tid på något som i bästa fall kan beskrivas som hockey i allsvensk klass. Besvikelsen i mig är fullständig, men i vilket fall som helst hade man aldrig i helvete klarat av Kanada i semin så ur den synvinkeln hade det bara varit ett uppskjutande av lidandet...

Jag konstaterar krasst att Sverige la fokus på helt fel match, och det fick man sota för i dag. Finland som var ungefär lika loja mot Sverige som vi var mot Slovakien gjorde en prickfri insats när man eliminerade ett namnkunnigt Tjeckien och tog sig till semifinal.

Jag orkade inte gå upp i natt för att se det som i efterhand visade sig ha varit tidernas bästa ishockeymatch. Jag ångrar mig bittert. Hade jag vetat att det jag nu vet hade jag ögonblickligen valt bort Sveriges morgonvärmning mot Kanada- Ryssland som alla som sett hävdar var det absolut bästa de sätt. 7-3 till transatlanterna efter en som sagt sprakande tilställning. Det finns absolut inget som kan hindra Steve Yzerman och hans mannar att ta hem tidernas mest prestigefyllda OS-turnering.

Hellner och company lever efter devisen att vara som allra bäst när det gäller som allra mest. Något B-Å G kanske borde ha studerat lite mer noggrant. Det känns så satans onödigt att åka ur OS mot Slovakien. Ett lag Sverige bara ska slå på denna nivån.

Hellner och stafettlaget stod som sagt för en rent magisk upplevelse och jag lyfter på hatten för en svensk skidkung i Marcus Hellner.

Nu är det dags att börja ett mardrömspass i eftermiddag som varar ungefär till 18.00 eftersom man inte började förrän halv nio... Tack för den Tre Kronor, tack.

/~~/


Svenska hjältar

Det har hänt en hel del i OS sedan sist men frågan är om inte Sveriges Marcus Hellner och Johan Olssons bragdlopp i skiathlontävlingen som avgjordes i lördags tar priset. Efter att Johan Olsson varit i ledningen en stor del av loppet kom Hellner och de övriga i klungan till slut i fatt med 1500 meter kvar till målet och resten är ett stycke svensk idrotthistoria. Hellner åkte som om han vore besatt och Olsson lyckades på något otroligt vis med konststycket att som uppåkt och vanheligt trött ändå kämpa sig till en bronspeng. Vilken chock den skidlöparen fick som i sista backan skulle göra som både Angerer och Hellner precis gjort när dom susade förbi Olsson, skillnaden denna gång var bara den att Jonas Olsson hade en burk svenskt jävlar anamma sparad som han tryckte i sig och svarade på en oförstående kombatant och tog ett bragdartat brons.


Marcus Hellner

Även Tre Kronor går bra. I morse så inte bara besegrades de finska lejonen utan de förlöjligades snarare. Maken till blekt finskt OS-lag har jag inte sett på många spel. Dock kan småbröderna ha varit taktiska och inte gått för fullt för att på så vis slippa hamna på samma slutspelssida som Kanada och Ryssland, men frågan är om man fejkar ett så håglöst spel. Jag tvivlar. Det enda i finsk väg som fick mig att höja på ögonen var Joni Pitkänens hjärnsläpp när han i full fart slängde upp en armbåge på en helt oförberedd Patrik Hörnqvist. Var Pitkänen frustrerad hade nog gärna Murray eller Oduya dansat med honom istället för att han skulle behöva ta till kycklingknep. Jag hade höga tankar om Pitkänen men hans stjärna dalade en ganska ordentlig bit där...

Som min gode vän och kollega Nicklas Medin gjorde mig uppmärksam på idag så väljer tidningen Barometern att basunera ut nyheten om det svenska fiaskot i skidskyttet i går kväll på sportdelens förstasida. Medin och jag var rörande överens om att man eventuellt kunde ha slängt in en bild och lite text om Hellner/Olsson istället men den svenska negativismen upphör aldrig att förvåna.

I kväll blir det att lägga kull sig i min egna OS-studio i källaren där alla betänkliga nödvändigheter finns såsom OS-guider från diverse kvällstidningar, laptop, dryck (dock alkoholfri under vardagskvällarna) och tilltugg. I kväll räknar jag också med att min älskade dotter Ellie gör mig sällskap en stund. Hon är måttligt intresserad av idrotten i sig men uppskattar alla vyer med mycket snö då vitt är en färg som hon verkar gilla. Kanske är det för att kontrasterna nog är lättast att se mot en vit bakgrund och små barn har en tendens till att gilla tydliga mönster och rörelser varpå skidåkning och ishockey är utmärkta sporter att titta på.

Damkronorna spelar i kväll semifinal och gör det mot USA. För er som inte vet det vägrar jag mer eller mindre att ens kommentera den "sporten" förrän män och kvinnor spelar ishockey efter samma regler. Visserligen lär jag nog se matchen, och givetvis kommer jag att heja på Sverige då de utsökta idrottskvinnor som representerar Sveriges damlandslag i "ishockey" definitivt inte har något med regelverket att göra.
Tror dock att USA blir alldeles för tuffa, men med tanke på vad som hände i Turin för fyra år sedan (när Sverige slog just USA i semin efter straffar) så finns hoppet om en ny skräll.


Maria Rooth vann silver i Turin

Har varit krasslig denna helg och i ärlighetens namn borde jag nog stannat hemma från jobbet i dag, men så länge febertermometern inte ens orkar över 37 så känns det inte riktigt rätt...

Skulle ha spinnat i kväll, men på grund av ovannämnda krasslighet blir det istället OS i soffan för mig. Tittade för övrigt på de två första perioderna av Tre Kronors match i morse mot Finland och det var en bisarr känsla att börja en arbetsvecka med att först se förstklassig hockey för att sedan ta sig ner till materialbristernas förlovade land. Tala om kontraster.

Jag undrar jag om inte det är så att det är Nicklas Bäckström com gör Ovechkin bra i Capitals i stället för tvärtom. Valbos store son är den som imponerat överlägset mest på mig under Tre Kronors inledande gruppspel. Jag ser likheter mellan honom och Peter Forsberg i samma ålder.

Kanada har inte rosat marknaden ännu i dessa spel. Förlust mot USA i natt och man går inte ens direkt till kvartsfinalen utan måste spela åttondel först. Men något säger mig att Kanada inte ens har börjat ännu.

Trots att det numera är fullständigt livsfarligt att påstå det så är jag efter OS-framgångarna oerhört stolt över att vara svensk. Säga vad man vill om idrott men vid framgång skapas en väldigt positiv nationalism.

Nu curling och lightcola. Det är ju måndag...

/~~/

Anja

En efter en föll de svenska medaljhoppen under gårdagskvällens olympiska tävlingar. Det var herrsprinters som inte levde upp till förväntningarna, det var damsprinters som missade pallen med endast tiondelar av en sekunds marginal och så var det en viss Anja Pärson som bokstavligen talat sannerligen FÖLL.

Jag tror i efterhand att Pärson inte grämer sig så värst mycket över den givna silvermedalj som hon vid målgång hade fått kring halsen. Jag tror att Tärnabys drottning nöjd med att ha klarat sig så bra som hon gjorde trots det otäcka fallet som kunde ha slutat riktigt riktigt illa. Dock är en rutinerad åkare som Anja också rutinerad vad gäller kraschandets ädla konst och hon visste antagligen ganska exakt vad hon skulle göra när hon insåg vad som var på väg att hända.

Just nu i skrivande stund så knep Anja faktiskt en bragdbetonad bronspeng efter att Lindsay Vonn som ledaråkare kört ur och Anja får därför mycket välförtjänt en medalj. Den sjätte olympiska medaljen för henne vilket endast kroatiskan Janicá Kostelic lyckats med tidigare. Grattis Anja! Något säger mig att denna medalj rankas högt i ditt prisskåp!


Bronsmedaljören Anja Pärson

Har beslutat mig för att följa herrarnas långa skidskyttetävling. Man får ta att man eventuellt är trött på kneget under morgondagen. Materialbrist plågar vår lina ändå, men med den nya tidens system är det bara att vänja sig. Det är antagligen bättre att jag som montör pysslar med annat än montering under min arbetstid, vilket man antagligen kommer få vänja sig vid. Jag är visserligen inte så inläst i detta system, men kan ärligt stå för att jag tycker det är ett väldigt underligt sätt att arbeta på.

VikingBowlingens sjätte deltävling för säsongen har avgjorts och tro det eller ej, men efter massor av strul och tekniska missöden så stod Lasse Frisk som segrare efter en rafflande avslutning. Vår andra Lasse blev sist. Jag trea och Magnus fick en fin andraplats. Det ryktas om att diverse protester kommer att lämnas in på grund av allt strul men slutresultatet lär bli gällande.

Tre Kronor gick in i hockeyturneringen under natten som gick och vann med nöd och näppe mot ett aggresivt Tyskland. Jag är glad för att man vann av två anledningar. Den första är att jag är alltid glad när Sverige vinner, den andra är att jag mer eller mindre avskyr Tyskland (på grund av all jävelskap de har ställt till med i historien) i och mer eller mindre allt dom tar sig för förutom deras priser på öl...

Såg ni Johnny Oduyas crosschecking på den tyske kaptenen Marco Sturm? Det där gör ont utav helvete och det är därför Oduya och Doug Murray är med. Det ska göra just ont att möta ett knippe svenska vikingar och det visade "bröderna bus" igår. Ingen av de två lär vara något ankare i powerplay utan lär få inrikta sig på boxplay och att ta byten för att spela just hårt. Ett backpar Tre Kronor har saknat sedan is uppfanns...

Vilken tjej hon är Anja. Kraschar i 100 km/h på onsdagen och vinner olympisk medalj på torsdagen. Ferryklass på den bragden... Vilken otrolig idrottskvinna hon är.

Just Ferry och hans polare har jag tänkt följa nu!

/~~/

Bahamas, Tchad och Laos

Björn Ferry av alla människor vann för några minuter sedan Sveriges andra guld under OS i Kanada. Nog visste vi väl att Ferry var en duglig skidskytt, men att han var världens bästa hade i alla fall inte jag en aning om. En redan klassisk jaktstart där Ferry startade en dryg minut efter ledaren Vincent Jay utvecklades till en svensk guldfest. Allt avgjordes på sista skjutningen där Ferry och Jay tillsammans sida vid sida missade varsitt skott, men den jagande klungan med bland andra Ole Einar Björndalen sköt bort sig här och sedan var det en smal sak för åsiktsmaskinen Ferry att mala ner fransmannen Jay till snigelfärs för att defilera ensam på upploppet, ensam mot en fantastisk guldmedalj. Gåshud.

Världens bäste skidskytt, Björn Ferry

Det är något magiskt med OS i allmännhet och med guldmedaljer och svenska segrar i synnerhet.

Sverige har förstås en förkrossande ledning till lillebröderna i Norden. Finland, Norge, Danmark och Island har sammanlagt lika många guld som Bahamas, Tchad, Laos eller varför inte Vatikanstaten...


/~~/


Kalla det för bragd

För första gången i mitt liv är jag pappaledig efter konstens alla regler. Visserligen fick jag tio dagars fritt av staten i samband med förlossningen, men idag är det premiär för att ensam vara föräldraledig. Nu rör det sig endast om en förmiddag, men det är likväl en förmiddag. Johanna var tvungen att jobba. Fettisdagen är som ni säkert kan förstå en relativt bråd dag när man är konditor.

Ellie sover dock fortfarande varpå jag passar på att blogga, titta på olympiska sammandrag och lyssna på Skid Row så än så länge har föräldraledigheten flutit på i skön takt! Det lär nog bli liv i luckan snart, var så säkra...


Charlotte Kalla, denna underbara idrottskvinna. Hon gnällde varken på dåliga skidor eller dåligt väder (kanske för att hon hade bra skidor och bra väder...), utan hon malde ner hela världseliten som om det vore Emmaboda/Verdas klubbmästerskap för tioåringar. Guldmedaljen är dig väl unnad Charlotte och något säger mig att vi inte har sett tillräckligt ännu från denna atlet. Sveriges första olympiska guld för en dam i längdspåren sedan Toini Gustafsson vann för 42 år sedan vittnar om att vad Kalla har gjort inte är någon vardagsföreteelse.


Charlotte Kalla, världens bästa 10km-åkerska

En som förtjänade en medalj var annars Marcus Hellner som var en och en halv sekund efter Lukas Bauer i kampen om bronset i herrarnas 15 kilometerslopp. Hellner ledde länge med kroknade betänkligt på slutet och efter ett sekunddrama på upploppet fick den skövdeuppväxte gällivarebon ge sog mot rutinerade Bauer. Vad man med säkerhet kan säga att Hellner aldrig någonsin behöver grubbla på vad som hade hänt om han åkt lite fortare eftersom det inte fanns ett uns kraft kvar i hans kropp och bilderna på honom efter målgång, halvt medvetslös, vittnar om en järnvilja som jag knappt aldrig sett maken till. Jag hoppas innerligt att Hellner får med sig en medalj hem från spelen till slut.

Lasse Johansson
är nog inte så värst långt borta från EIS... Vilken klassvärvning man gör i sådana fall. Ryktena om att forne Kalmar FF- och Tönsbergsduon Christer Persson och Jon Björklund skulle vara på gång till klubben spricker i alla fall till 50% då Persson (med flickvän från Lindås) ritade på en förlängning med sin nuvarande klubb J-Södra. Björklunds status i frågan är mer öppen vad jag förstår. Hur det än blir med dessa värvningar ska EIS ha en eloge för att man verkligen försöker att bygga något stort. Vår fotbollsgalna kommun behöver ett riktigt bra lag som kan hävda sig i förbundsserierna.

Jag var kanske inte Hellnertrött efter gårdagskvällens spinning i simhallen, men normaltrött och svettig var jag och jag konstaterar glatt att något som i alla fall är ett frö till förbättrad kondition börjar infinnas i denna 90 kilo tunga lekamen. I kväll fortsätter tränandet med mitt favoritpass- två timmar innebandy. Missade dessutom fredagens pass så därför är jag sugen på att spela i kväll.

Skidskytte också i kväll. Damernas jaktstart med start vid 19.30 vilket innebär att jag högst troligt missar denna tävling på grund av innebandyn. Får se hur jag löser detta.

/~~/

Skidskytte

Backhoppning på TV och trots att jag i många fall fullständigt älskar idrott har jag myckey svårt att uppskatta just backhoppning. Kanske beror det på att vi i Sverige har varit totalt svältfödda på framgång i den klassiska sporten sedan Janne Boklövs dagar eller kanske beror det bara på att det är ointressant helt enkelt. Väntar på att skidskyttet ska dra igång med herrarnas milslånga sprintversion. Skidskytte är en helt fantastisk TV-sport som till skillnad mot backhoppning är spännande nästan hela tiden.

På tal om skidskytte så gick det inget vidare för vare sig Helena Jonsson eller Anna-Carin Olofsson-Zidek. Helena sköt fullt men lyckades trots det inte ens vara i närheten av någon medaljstrid. I intervjuerna efter loppet så anades en bitterhet mot det svenska vallateamet som högst troligt gjort en missbedömning och kort och gott vallat bort svenskorna. En Helena Jonsson som skjuter fullt i en tävling av den digniteten är i alltid med och slåss om medaljerna, så pass bra skidåkare är hon.

I morgon kväll går min personliga favorit Charlotte Kalla in i tävlingen och jag tror att hon har goda möjligheter att knipa med sig en medalj hem från Kanada.


I eftermiddags var jag i Nybro på hockey. Dagen till ära bjöd klubbens sponsorer på inträdet och 2400 personer tackade för entrèbiljetten och fick se en väldigt sömnig match mellan ett dåligt Mariestad och ett Nybro Vikings som hemmalaget vann stabilt och rättvist med 4-1. I och med vinsten säkrade Vikings en plats i playoff-spelet mot kvalserien till Allsvenskan.

Thomas Holmström är skadad och ersätts av Johan Franzén i Tre Kronors OS-lag. En fullt logisk ersättare. Faktum är att Franzén i mina ögon är mer nyttig för Tre Kronor än vad "Homer" är.

I går vankades det heldag med JIF och det var mycket trevligt att ånyo få höra det klassiska omklädningsrumstugget med Johan Eriksson i spetsen. Dagen inleddes med en klassisk fotbollsträning och trots att det stundtals var iskallt om fötterna så var det ganska skoj. Men om det fanns mycket mer att önska om mig som spelare förr, så var det ännu jävligare nu. Vi får se, men det blir säkert fler träningar under säsongen.

VikingBowling på torsdag. Går allt som jag vill så kan jag ha avgjort tävlingen med två deltävlingar kvar. Nu tror jag inte att så blir fallet, men chansen finns i alla fall!

I morgon blir det spinning igen. Ingen kan väl påstå att det är roligt att spinna, men jag gillar trots allt den formen av träning. Stenhårt jobb i en timme utan egentlig möjlighet till vila men sedan är det över och dusch och bastu som väntar.

Nu blir det skidskytte och en tjeckisk öl...

/~~/

Vancouver

Har varit Kalmar idag. Känns som att jag är där väldigt ofta. Denna fredagseftermiddag var det dock ett ärende som jag gillade. En ny dator skulle inhandlas och så blev också fallet så jag är givetvis tvungen att "blogga" in den. En bärbar variant av märket Compaq föll valet på efter noga övervägande mellan mig, brorsan, Johanna och sist och i särklass minst, plånboken. Vår stationära dator fick fnatt härom kvällen så jag tog tillfället i akt att inhandla en ny.

I morgon kommer det att bli någon form av tränings/nöjesdag for Johansfors IF. Givetvis kommer jag att dyka upp trots att jag inte ens sett ett par fotbollsskor detta decennium. Men i morgon vete fan om jag inte ska snöra på mig dom gamla skorna av märket Adidas och således också visa upp vilken oerhörd talang jag trots allt är. Om mina beräkningar stämmer borde firma Jäghagen/Grozdanovski ta med stora plånboken och signa mig för ett långtidskontrakt, för i sådan form är jag. Kanske inte riktigt. Eller för att vara helt ärlig så kanske inte alls. Men träna tror jag nog att jag ska göra likväl. Efter det kommer det att bli aktiviteter hemm... eeh i bowlinghallen där de två oerhört ädla sporterna bowling och sumobrottning står på schemat. Kvällen kommer senare att avslutas i simhallen med ytterligare tävlingar, denna gång högst troligt i vatten. Att kvällen efter ett par timmar kommer att avslutas för undertecknad lär väl inte innebära att den gör det för andra. Jag misstänker att "Franssons Bodega" lär ha nattöppet, men som sagt, för mig blir det till att lunka hemåt för att se när Helena Jonsson tar Sveriges första medalj i de olympiska vinterspelen som börjar i natt.

OS ja, OS är enormt för mig. De olympiska spelen har alltid varit av oerhört hög status i mitt hjärta. Mina första minnen från sommar-OS är från Seoul 1988 när Ben Johnson fuskade, men även att George Cramne (senare Scott) tog medalj. Vet inte vilken valör och vet inte varför i helvete jag kommer ihåg det heller, men jag minns tydligt att jag fick vara uppe lite längre den kvällen, morsan jobbade kvällen på ICA-hallen så farsan som förstod att jag redan som sjuåring hade ett närmast sjukligt idrottsintresse, lät mig sitta uppe med honom långt efter mittt normala läggdags och titta på idrotten och äta stekt korv med bröd tills jag somnade som en stock i soffan. Jag vet inte varför just det minnet sitter kvar men det gör det och det är jag glad för.

Vinterspelen är förstås nästan magiska för en sportdåre som jag. De olympiska vinterspelen är det naturliga forumet för svensk idrott på många vis. Sverige är en grym vintersportnation som många gånger återfunnits väldigt högt upp i medaljligan, med toppnoteringen från Turin 2006. Då blev det sju guld ochden noteringen tror jag inte vi kommer överträffa i Kanada, men jag tror att med lite flyt kan vi säkert knipa både fyra och fem medaljer av ädlaste valör. Med lite oflyt kan det bli som i Nagano 1998 när Sverige pinsamt nog blev utan guld trots en drös av stora hopp. Det är som alla vet oerhört små marginaler i världseliten vilken dag i veckan som helst och ännu mindre marginaler under världens största tävling.

Jag tror för övrigt att Sverige tar medalj i hockeyn. Med hockey menar jag fortfarande det underbara, sanna spel som herrarna spelar. Den variant som damerna spelar där inte tacklingar tillåts är något helt annat, tidernas idrottsdiskriminering till exempel. Varför skulle inte damerna klara att spela hockey efter sportens regler? Fjanteri. Dom tjejerna som spelar för damkronorna är tuffare än genomsnittsmannen i Sverige och skulle utan bekymmer klara att både ta och ge tacklingar.

Att Kanada kommer att vinna guldet är lika säkert som att Lasse Frisk kommer sist i VikingBowlingen, dock tror jag att många har glömt bort USA i medaljsnacket. Jag tror personligen att finalen kommer att bli en transatlantisk uppgörelse. Sverige, Finland och Ryssland gör upp om bronset. Tjecker, slovaker,schweizare och tyskar i skiktet därunder.

/~~/

Tala är silver, tiga är guld

Vilken match han gjorde, David Elm. Vi satt klistrade i TV-soffan jag, Ellie, Johanna och Malin och vrålade högt när Elm läckert nickade fram Danny Murphy till 1-0 för Fulham. Ellie vrålade också, men mest av lycka för att hon lyckats få in samtliga tio fingrar i sin egen mun. När David Elm några minuter senare påpassligt gjorde sitt första mål i världens tuffaste liga så vrålades det åter. Ellie var dock tyst och jag konstaterade att för en del är en vit lampskärm mycket mer intressant än när lokala fotbollshjältar avgör matcher i Premier League. Jag ska förklara för Ellie när hon blir lite större hur stort det faktiskt är att ha gjort vad äldste broder Elm nu har gjort.

Det måste vara fantastiskt att gå från att inte en "expert" i fotbollsvärlden tror att man ska lyckas till att höra samma människor snacka om att Erik Hamrén borde plocka ut honom som lekkamrat till Zlatan (om Zlatan tackar ja...) i landslaget.

Lasse Johansson deltog igår på EIS träning och blir det så att han skriver på så ska du inte tro att du slipper undan dina baklängespromenader Markku Ahonen... Att tala är silver, att tiga är guld. Ett påstående som nog ibland stämmer in såväl på borgmästaren i Boda som på Sveriges samlade fotbollsexperter...

Nu tror förvisso knappt jag heller att Lasse Johansson ritar på för EIS, men eftersom han numera till och med tränat med laget så förefaller det åtminstone inte omöjligt. Lasse har ju som bekant rötterna i Emmaboda och emellanåt är blod tjockare än vatten. Årets värvning hade det blivit, och är det så att han ritar på så kan jag väl drista mig till att vid några bortamatchtillfällen åka bil till kamperna, ge Ahonen något värmande om vi kör förbi honom någonstans uppåt Rydaholm, och sedan efter matchen återigen sätta mig i bilen för att på någon timme återigen befinna mig i hemmet...

Tampa har vunnit fyra i rad nu. det har inte hänt sedan 2007 och något stort är på gång i Florida. I natt spöade man Vancouver som är ett högst mediokert lag just nu, eftersom tvillingarna Sedins hysteriska form nu befinner sig i en svacka. Endast en assist under de senaste fyra matcherna har bröderna producerat tillsammans. Hoppas att de hinner komma i form till OS.

Nu är det dags att jobba igen.


Överkörda katter i vägrenen

Precis just hemkommen från vad som utan egentlig konkurrens blev årets match i Victoriahallen när Nybro Vikings i eftermiddags tog emot tigrarna i från Tingsryd. Ärkerivalen. Men för att göra en lång historia kort så inte bara tämjde Nybro tigrarna, man fick dom att se ut som överkörda bondkatter i vägrenen. Tamare tigrar har jag aldrig skådat och måste nog modifiera mitt tidigare snack om att TAIF är ettans överlägset bästa lag. Klarar man inte av att prestera bättre mot ett lindansargäng som Vikings så har man absolut ingenting att göra i Allsvenskan.

Slutresultatet skrevs till 5-1 för Nybro och var i underkant. Tingsryd skapade bortsett från målet och ett bra powerplay i tredje, inte ett skit under hela matchen och med tanke på lagets insats denna afton är det för mig ett under att man är så överlägsna som man faktiskt är. Visst, man kan inte vinna alla matcher. Det kan man inte, men nog hade väl tigrarnas suveräna klack förväntat sig att laget i alla fall blir svettiga mot hatmotståndaren?

Matt Davidson, Johan Forsander och David Laudius åkte mest omkring och "fyllde år" för att prata Wikegårdska, samtidigt som inte en enda viking vek ner sig en enda gång under matchen. Det var vackert att se. Flera slagsmål utbröt under matchen, men inte ens i denna spelform hade tigrarna någon framgång.  Gamle vikingen Robin Jacobsson gjorde faktiskt ett fullgott jobb och det är för mig en gåta varför Vikings släppte honom.

Nybros andraperiod är det bästa jag sett laget prestera. Någonsin.

Marcus Kvillner gjorde två mål. Bara en sådan sak. Sandell stänkte in ett slagskott som var så hårt att det antagligen gått in om så Andreas stått i mittzon och skjutit utan trafik. Efter det skottet valde coach Tisell att byta ut sin egna son från holken. Fredrik Näslund gjorde de övriga två.


Andreas Sandell gjorde mål för Nybro

Nybro ska ha all heder för en prickfri insats. Nu blir det lättjobbat i morgon. Jag undrar hur Lasse Franzén mår...

/~~/

Bibeln

Så börjar så sakteliga även denna arbetsveckan lida mot sitt slut och någon sa en gång att livet mest består av måndagar och fredagar vilket jag nog på ett vis kan hålla med om. Nu är det förvisso torsdag idag, men den dagen är i regel bara ett litet hinder på väg mot helgen. Det är dock ingen sund sysselsättning att hela tiden gå och längta efter helgen eftersom man då på sätt och vis längtar livet ur sig, och det gör i alla fall inte jag.

Nybro Vikings tog en mycket fin skalp nere i Malmö i går kväll när hemmastarka Pantern slogs tillbaka med 2-1. Det bådar gott inför "årets match" mot TAIF i Victoria på söndag. Hade varit förträffligt att fälla tigern ytterligare en gång, och eftersom vanan verkar finnas att fälla stora kattdjur så borde tre poäng på söndag inte vara någon omöjlighet...

Är lite spänd på att se vad prästen ,som i kväll kommer att göra ett hembasök hos oss för att samtala om det stundande dopet, vad hon har för punkter som hon kan tänkas vilja diskutera med oss. Känns lite som forna tiders bibelförhör, ett för hör jag skulle ha oerhört svårt att klara av då jag inte läst många ord ur bibeln. Dock har jag en plan att någon gång i alla fall göra ett försök att läsa den. Säga vad man säga vill, men bibeln måste väl vara den mest klassiska bok som någonsin skrivits?

Var träningsfri igår, men i tisdags kväll lirades det innebandy under två timmar i Flygthallen. Jag var för kvällen utrustad med målform utöver det vanliga och gjorde väldigt många mål. Dock vet jag av gammal erfarenhet att det där vänder väldigt väldigt fort. På morgondagens träning sitter antagligen inte ett enda skott.

David Elm fick ytterligare ett inhopp på kontot i går kväll när Fulham vann med 1-0 mot Portsmouth. Elm har nu inhopp i tre raka Premier League-matcher. Det är bara en tidsfråga om när första målet kommer.

Kalmar FF fick stryk mot FC Köpenhamn i träningsturneringen Copa del Sol i Marbella,Spanien. 2-1 till danskarna efter att en viss Cesar Santin avgjort tillställningen med kvarten kvar. KFF såg dock ut som ett mycket gediget lag som nog med största sannolikhet lär återfinnas på övre halvan av Allsvenskan även denna säsong. Måste dock erkänna att jag tycker att det är oerhört tråkigt att titta på träningsmatcher i i princip alla idrotter. Det är liksom något som fattas.

I dag har Ellie blivit vaccinerad. Alldeles nyss faktiskt. Har inte hunnit att kolla hur det gick, men om flickan är lika tuff och hård som sin far så lär det gått utan problem...

/~~/


Svenska hjärtan

Ägnade gårdagskvällen åt den ädla sysselsättningen spinning. Fick igår äntligen tummen ur och ringde och bokade en plats i kvällens gäng av muntra cyklister. Spinning är för er som inte vet det oerhört jobbigt. Första halvtimmen gick bra, det gjorde den, men avslutningspasset på 85% av maxpulsen var det ta mej fan nästan så att det svartnade framför ögonen. Benen var nog endast minuter från att ge upp och det var då jag insåg att jag har en del träning kvar innan min gamla kondition infinner sig, men nu har jag i alla fall tagit ett steg på vägen.
Övriga träningsdeltagare såg oförskämt pigga ut och hade nog inte samma sjå som undertecknad att ta sig igenom timmen. Nytt pass på måndag, då ska jag planera in så jag hinner med att basta efteråt.

I eftermiddag blir det föräldrargrupp för nyblivna sådana på BVC. Det ska faktiskt bli ganska intressant och träffa de övriga som gick i gruppen innan förlossningarna.

Även om mina ben på många vis påminner om Barillas spaghetti så tänker jag dock ånyo ge mig på ett träningspass. I dag innebandy i två timmar. Har en känsla av att det kan bli segt, men det ska ändå göras om donnorna på playan som vanligt under sommarmånaderna ska slänga trånande blickar efter min så vältränade lekamen och samtidigt slänga missnöjda blickar på sin halvfete gubbe vid sidan av... Nja, eventuellt kan jag ha överdrivit, men det hade varit kul.

Mindre än två veckor kvar till OS och idag var första gången jag fick syn på det officiella programmet. Faktum är att trots tidskillnade på -9 timmar så har kanadickerna nog tänkt lite på oss idrottsgalna européer då de allra flesta godbitarna kan ses i någorlunda rimlig svensk tid. Visst, många hockeymatcher kommer att bli försakade, men den mesta längdåkningen, skidskyttet och utförsåkningen sänds relativt ofta mellan 19.00 och 00.00 på kvällarna vilket lugnar ett svårt vinteridrottsförälskat svenskt hjärta.

Jag tror att Sverige gör ett kanonspel och tar fem guld. Jag tror inte att man når upp till de sju man tog i Turin för fyra år sedan. Visserligen har man nog nästan fler guldchanser i år, men i Turin satt verkligen allt och lite till vilket är ytterst ovanligt när lag eller idrottsmän som jag supportar utövar sina respektive idrottsgrenar.

På torsdag kommer prästen hem till oss för att diskutera det stundande dopet. Är lite nervös för detta då jag i min vardagliga vokabulär använder en närmast osund mängd svordomar vilket få präster uppskattar antar jag. Har nog inte pratat med någon präst sedan konfirmationen. Rykten gör gällande att prästen på hembesök gärna vill sjunga lite tillsammans med föräldrarna till det barn som skall döpas. Det kan bli mycket intressant!

Mästarnas Mästare ikväll...

/~~/

RSS 2.0