Top 10

Trots att denna arbetsveckan nyss börjat så börjar den lida mot sitt slut. Jag jobbar bara i morgon också sedan beger jag och Johanna oss mot sydligare breddgrader. Dessvärre har vi inte varit lika flitiga med lotterifösäljnigen som Emmaboda IS herrlag som för tillfället befinner sig i Spanien på träningsläger, nej vår lite stramare, budget räckte endast till två enkla andraklassbiljetter till Malmö central. Det är dock inte fy skam för väl i Malmö så vankas det hockey. Sverige spelar en träningslandskamp mot Schweiz i Percy Nilssons skrytbygge så det ska bli intressant att se matchen där. På fredag åker vi sedan hem och då tar vi med oss Liam som ska bo hos oss i helgen vilket vi tycker ska bli superkul. Hockey, långhelg och Liam, det är ingredienser för en kanonhelg det!

Var hos Specialistläkargruppen igår kväll. Man hittar fortfarande inget fel på mig. Som sagt, både bra och dåligt.

I morgon spelar Sverige igen. Även denna gång är det motstånd av allra högsta klass då Serbien står på andra sidan. Jag har inte hört ett knyst om någon eventuell startelva men skulle bli mycket förvånad om inte Viktor eller Rasmus Elm eller kanske rentav båda, spelar från start. Det vet nog bara Lagerbäck än så länge.

Enligt Sportbladet är Bayern München intresserade av Rasmus Elm...

Jag lyssnar på en grymt bra ljudbok på jobbet denna veckan. Levande begravd heter den och är skriven av Peter James. Boken handlar om en kille som heter Michael som ska gifta sig med sin kärlek Ashley. Hans polare har dock planerat in en riktigt maffig svensexa åt brudgummen då han varit ytterst påhittig när några av hans vänner gift sig. Michaels vänner anser med andra ord att denna svensexan är ett utmärkt tillfälle att hämnas på.
En i gänget praktiserar på ett företag där man snickrar likkistor och via det stället snor han en robust sådan. Planen är att under några timmar först supa Michael hyfsat berusad sedan lägga honom i kistan med andningsslang, en walkietalkie, en flaska whisky och en porrtidning och sedan gräva ner honom i jorden för att någon timme senare komma tillbaka och gräva upp honom.
Det flyter på klockrent och dom gräver ner kistan med Michael inuti och åker därifrån för att fortsätta festandet på en pub i nejden. Dock kommer dom aldrig fram då dom i fyllan och villan frontalkrockar med en lastbil och hela gänget stryker med. Inte någon vet var Michael är. Ofattbart spännande bok som gör att jag numera längtar till jobbet för att där få lyssna vidare på historien. Ljudböcker måste vara den bästa uppfinningen sedan skivat bröd.

Det bör ha bedrivits träning i afton uppe i Johansfors. Jag själv var inte med då jag inte hade tid. Har tillbringat eftermiddagen och den tidiga kvällen i Nybro för att där uträtta diverse ärenden som är långt viktigare än fotboll!

Har fortfarande stora problem med den här förbannade klockvridningen. Jag änjer mig alldeles för sakta för sådana saker.

Johansfors vann "bara" med 4-1 mot Örsjö skriver Ahonen i sin blogg. Det är stora ord från någon som tycker att det är helt OK att torska med 4-2 mot Flerohopp...

Skönt i alla fall att förhandssnacket kring den glödheta Emmaboda-sexan verkar ha kommit igång. Jag har varit lite dålig på att läsa bloggar den sista tiden men har nu läst igenom vad jag missat och konstaterar att det börjar dra ihop sig mot det enda som merparten av kommunens invånare är intresserade av. Lokalfotbollen.
Emmaboda-sexan är hetare än någonsin. Derbyn i mer eller mindre varenda omgång och aldrig längre än cykelsavstånd till bortamatcherna...typ.
Jag tror att toppstriden kommer utgöras av oss, Vissefjärda, Flygsfors och kanske Skruv. Men de tkan blanda sig i ytterligare lag i den gruppen, det är ett som är säkert.
Om en månad är vi en vecka in i serien och den 8 maj spelar Johansfors hemma mot Vissefjärda i en match som jag redan nu börjat längta till.

Lista fortsätter i dag och nu går vi in på top10!
Sammanfattning först:

25. Henrik Medin. Långasjö GoIF
24. David Bergkvist. Johansfors IF
23. Peter Fagerström. Lindås BK, Johansfors IF
22. Mattias Evestål. Lindås BK
21. Dennis Randewall. Johansfors IF
20. Henrik Malmborg-Fransson. Lindås BK
19. Christoffer Pumplun. Lindås BK
18. Axel Karlsson. Johansfors IF
17. David Strand. Lindås BK
16. Tobias Dietrichsson. Lindås BK
15. Fredrik Karlsson. Lindås BK
14. Daniel Johansson. Lindås BK
13. Magnus Andersson. Lindås BK
12. Andreas Gustafsson.Lindås BK
11. Tommy Holmqvist. Lindås BK


Plats 10. Kenth Håkansson. Lindås BK. 1996-2005.

Kenta Håkansson var en helt suverän innermittfältare med ett spelsinne som väldigt få andra spelare kunnat matcha. Jag  Var i sina glansdagar orinarie i Nybro IF som då låg i tvåan. Kom efter det tillbaka till Lindås och var grym på mittfältet under många år. Dessvärre ganska skadedrabbad. Som sagt, ett grymt spelsinne. Trots att Kenth inte är så lång så var han likväl en riktigt duktig huvudspelare. Användes en del som forward också och petade i sin karriär antagligen in fler mål än vad brorsan och jag skulle mäkta med under en hel helg om vi så fick stå och skjuta mot öppet mål.
Väldigt omtyckt lagkamrat och alltid väldigt vänlig och hjälpsam mot oss som var yngre och skulle slussas in i seniorfotbollen minns jag. Duktig straff- och frisparksskytt.
Spelade även lite som mittback under våra sista år tillsammans i LBK-B. Även det med ett gott resultat.


Kenth Håkansson, nummer 10.


Lasse Anrell var den enda av Sportbladets "experter" som trodde att Kalmat FF skulle förvara sitt guld. Jag tror precis lika dant. Jag känner mer och mer att så kommer det att bli!

Nu ska jag raka mig och sedan blir det TV-soffan.

/~~/

Fotboll till förbannelse

Helgen så här långt har mest bestått utav den ädla sporten fotboll. En match i B-laget och en match i A-laget samt en styck landskamp på TV i går kväll.

Jag börjar med landskampen som mycket mycket glädjande innehöll Rasmus Elm i startelvan mot Portugal igår kväll. Rasmus gjorde en helgjuten insats och ska vara nöjd med sin prestation. Matchen slutade som ni alla säkert redan vet 0-0 med ett visst spelövertag för portugiserna anförda av världens bäste, Cristiano Ronaldo. Men inte ens Ronaldo var rätt man att dyrka upp det svenska mittförsvaret som i går var grymt. Vikingen Mellberg var bättre än någonsin och till och med Daniel Majstorovic som jag har så svårt för var enastående i går. Spelar Sverige ett sådant försvarsspel fortsättningsvis så kan man nog räkna med ett sjätte mästerskap i följd för Lagerbäcks mannar. Framåt var det dock ganska uddlöst. Henke Larsson var mer osynlig än på väldigt länge och Elmander fick det inte alls till att stämma han heller. Anders Svensson tror jag aldrig jag har sett så blek som igår och jag antar att det var fler än vi i vårt lottöppnargäng som efterlyste en styck mellanbroder i stället för kapten Elfsborg.  

Matchen tittade vi på hemma hos Johannes och Linda efter att ha avnjutit en fantastisk middag med älgstek och potatisgratäng. Det var grejer det!

I går så spelade även vårt B-lag mot ELL:s P17 lag. En match som vi dessvärre förlorade med 3-2 efter att ha varit klart bättre än våra motståndare under första halvan av matchen men sedan tappat i andra. Pigga smågrabbar med hur mycket spring som helst i benen hade stundtals ganska kul mot spelare i vårt lag som led hårt av efterdyningarna från fredagskvällens aktiviteter nere på bowlinghallen.

Innan matchen så var jag faktiskt och kikade en halvlek på Bodabruks match mot Flerohopp där det jag såg inte skrämde mig nämnvärt. Ska vi vara med i toppen så är det vinster som gäller mot både Boda och Flerohopp. Flerohopp vann senare matchen med 4-2.

Som många av er redan vet så är Zoran Cipra klar för JIF. Papprena är påskrivna och ivägskickade och Zoran väntas bli spelklar för oss under nästa vecka. Snacka om klass-nyförvärv! Peter Fagerström, Henrik Ahlström, Andreas Cornelsen och Zoran Cipra.Det är mumma för ett division sex-lag det! Lägg där till Martin Johansson, Johan Eriksson, David Håll så förstår ni att de värvningsansvariga i JIF verkligen har gjort ett kanonjobb. Dessvärre har vi under veckan tappat Hampus Eriksson till Emmaboda IS vilket förstås är tråkigt men jag kan inte annat än att önska Hampus lycka till i sin nya klubb!


Zoran Cipra, nyförvärv nummer sju till JIF

Så till dagens A-lagsmatch i Smålandscupen mot Örsjö nere på konstgräset. Det var egentligen alldrig något snack om saken. Vi var minst en klass bättre matchen igenom. Tyvärr har vi uppenbara problem med att få in bolljävlen bara. Mängder av klara chanser i första halvlek som vi borde vunnit med ett par,tre mål. I stället stod det 0-0 när domaren blåste av för halvtid.
I andra så lossnade det emellertid och Andreas Cornelsen kunde göra det förlösande 1-0-målet ganska tidigt och sedan flöt det på. Till slut så skrevs slutresultatet till 4-1 efter att Örsjö fått in sitt reduceringsmål med matchens sista spark. Utöver Cornelsen så gjorde Peter Andersson två mål varav ett på straff och det sista av David Håll. Det var som sagt en ganska bra genomförd match där Dennis Randewall och Peter Andersson för tjänar lite extra beröm.

Det har snurrats på klockor i natt också. Jag tycker absolut att det är skönt med lite ljusare kvällar, det gör jag. Det är bara det att jag inte fattar varför man ska envisas med att vrida tillbaka klockan i oktober igen. Det kunde väl vara sommartid alltid. Det blir bara krabb och missförstånd med detta systemet.

Och HV71 tog sig till final i SM-slutspelet. Där tror jag dock att det tar stopp för Jönköpings stolthet. Färjestad ser urstarka ut och kommer inte att vika en tum mot HV. Jag tror Karlstadlaget har 15 raka segrar och även om jag inte tror att dom kommer gå obesegrade igenom finalserien så tror jag ändå att FBK får en ganska behaglig resa mot SM-tecknet.

För Nybro Vikings del så avgörs hela serien egentligen i eftermiddag. Nybro ör i Närke och spelar mot Örebro. Vinner Örebro där så är det kört för Vikings. Vinner däremot Nybro så är det helt öppet om vilka som ska spela allsvensk hockey i höst. Tingsryd tar emot Huddinge och jag tror att tigrarna får tuff där. Mattias Evestål och jag var inne och kikade på Nybros fredagsmatch mot just Huddinge och dom var inte så dåliga. För en gångs skull så var Nybro däremot ganska bra om man bortser från en katastrofal första period där stockhomarna tog ledningen med 2-0. Bobby Williams var isens gigant och förhoppnigsvis är han lika framträdande i eftermiddag .

Listan rullar vidare:

PLATS 11: Tommy Holmqvist. 1996-2003.
Tommy Holmqvist var spelande tränare för LBK när jag och min årskull på allvar skulle slå oss in i A-truppen. Jag minns inte exakt hur länge Tommy var aktiv som spelare men jag vet att han gjorde lite B-lagsmatcher mede LBk en bit in på 2000-talet innan hans hälsena gick av på en plan i Åryd om jag inte missminner mig.
En grym huvudspelare, kanske den bäste jag spelat med,  som gick att använda var som helst i centrallinjen. Fantastiskt spelsinne,tillslag och målgörarkvaliteter. Tyvärr ganska skadedrabbad. Hade sin storhetstid i EIS på 80-talet men bibehöll många av de kvalitéerna karriären ut.

När nästa inlägg skrivs så är vi alltså inne på top-10. Det börjar dra ihop sig! Kan fortfarande knappt fatta att denna lista skulle skapa ett sådant intresse på byn. Riktigt kul måste jag säga!


Veckan som följer kommer att bli av det kortare slaget då jag är ledig torsdag och fredag eftersom vi då ska till Malmö. Jag fick biljetter till Sveriges träningslandskamp mot Schweiz av Johanna i present på Alla Hjärtans Dag. När vi åker hem på fredag så kommer även Liam att följa med då hans föräldrar ska till Göteborg för att gå på bröllop om jag inte är helt felinformerad. Så det kommer att bli en toppenhelg för oss!

Nu får det bli en tur till affären tror jag. Ska ge mig på att tillaga en egen rödvinssås till middagen i kväll har jag tänkt mig. VI får se hur det kan tänkas gå.

/~~/

Starkare och starkare

Vårvädret fullständigt lyser... med sin frånvaro. Fy satan vilket tråkigt väder det är. Ett par dagar med minusgrader följs av en morgon med blötsnö som i sin tur följs av en fredagseftermiddag med höstregn. Var är våren?
Fredag eftermiddag är det ju trots allt ändå och det är positivt. Detta var enligt W&WW den sista fredagen vi jobbade innan nyår. Man har i kampen mot varsel infört något som kallas "stoppdagar" vilket innebär att man till följd av den dåliga orderingången inte jobbar fredagar. Man får ta semester, kompledigt eller helt enkelt vara hemma utan lön men jobba får man inte göra som orderläget ser ut just nu.
Jag personligen tycker att det nog var den bästa lösningen man kunde göra för tillfället för att undvika ett annars nödvändigt varsel. Bara hoppas att det hela har vänt till nästa år.

Helgen kommer bli av det lugnare slaget känns det som. I kväll är det förvisso hockey i Nybro och jag har inte än bestämt huruvida jag ska åka dit eller inte. Man grep ju som bekant det sista halmstrået uppe i Stockholm senast och en vinst i kväll gör att man i högsta grad är med och slåss om den allsvenska platsen igen. Jag får se hur jag gör.

Fotbollsmässigt så är det Örsjö som gäller på söndag klockan 11.00 på konstgräset. Smålandscupen. Vi hade två jämna matcher mot Örsjö i serien i fjol där vi kryssade i premiären för att sedan vinna hemmamötet med 3-0 om jag inte missminner mig alldeles.
Tror på en jämn match även på söndag även om timmen är vansinnigt tidig med tanke på att det är klockvridning natten innan och en styck lördagkväll kvällen innan. Man får ta det därefter helt enkelt.

Ser otroligt mycket fram mot säsongen i år. Vårt lag blir starkare och starkare och i går blev det...hm... jättestarkt!

Vi bör vara med i toppen och kriga med det spelarmaterialet vi har annars är i alla fall jag väldigt besviken. Prima nyförvärv och en väldigt positiv utveckling på redan befintliga spelare bör ligga till grund för en topp-tre placering. Lägg där till det allra viktigaste i JIF: vi kommer oavsett resultaten ha kul utav bara fan!

I går kväll körde vi löpträning/backträning i på Broakullas eminenta elljusspår. Det känns i benen i dag vill jag lova. Kanske inte för den vältränade sektionen av laget vilket är ganska stor del, men för mig som inte varit igån så mycket den senaste tiden. Jag känner i alla fall att jag har tagit ett litet steg i rätt riktning nu. Jag hoppas det väldigt mycket i alla fall. Ingen doktor har fortfarande hittat något fel på mig vilket som jag sagt tidigare är både väldigt positivt och negativt.
Att man mår bättre kan kanske ha och göra med att man har fått lite annat att fundera över...

Listan börjar så sakteliga närma sig top-10 men är inte riktigt där ännu. Dock fortsätter den även i dag med:

PLATS 12. Andreas Gustafsson. Lindås BK 1996-2005.

Till och börja med ska jag erkänna att jag är lite osäker på åren Ante G och jag lirade ihop men det bör varit ungefär dom årtalen som nämns ovan. Han hade en eller ett par sejourer i EIS vill jag minnas.
Andreas Gustafsson spelade under alla år i sin karriär forward och gjorde det med hög klass. Jag tror ingen har gjort fler mål för LBK under de senaste 10 åren än just Ante G. Stor,stark och målfarlig. Var han på rätt humör kunde han avgöra vilken match som helst, när som helst, hur som helst. Utnyttjades ofta som targetplayer då han hade väldigt fina sådana kvalitéer också.  Också väldigt duktig inomhusspelare som även under tak hade ett grymt målsnitt.
Jag har hört rykten om att "G" ska spela lite för EIS C under säsongen, men hur mycket som är sant i dom ryktena vet jag faktiskt inte.


Ante G firar sin fina placering med en burk!


Nu tittade jävlar solen fram. Det var oväntat. Det kanske drar sig mot vår ändå!

Har de senaste två veckorna lyssnat på ljudböcker samt läst ut en vanlig bok. Ljudböckerna har bägge två varit av Liza Marklund. Den röda vargen och Prime Time. Den röda vargen var bra, riktigt bra medans Prime Time var kass. Jag gillar verkligen Liza Marklunds sätt att skriva på men framför allt så gillar jag Katarina Ewerlöfs sätt att läsa upp böckerna på.
Den vanliga boken jag läste ut var El Choco, som handlar om svenske Jonas Andersson som försöker sig på att smuggla knark från Bolivia till Sverige med lite halvtaskigt resultat. Boken är en sann berättelse och handlar om vardagen på Bolivias mest ökända fängelse San Pedro. Rekommenderas.

Försöker hitta någon form av information på nätet om någon av bröderna Elm kan tänkas starta i morgon mot Portugal. Tyvärr tyder inte mycket på det, i alla fall inte enligt "experterna". Jag hävdar inte att jag är expert på något vis men jag kan i alla fall så mycket om fotboll att jag förstår att minst en, helst bägge, borde få spela från start.
Vi får se hur det blir med den saken i morgon kväll. Jag tror för övrigt att svenskarna överträffar sig själva och tar minst en poäng i Porto. 1-1 eller 1-2 tror jag på som slutresultat.

Nu får det vara bra för denna fredagseftermiddag.

/~~/Fel vecka

Fy in i helvete så kallt det var i morse. jag trodde att vi nu gick mot varmare tider men hade uppenbarligen groteskt fel när kvicksilvret i morse inte mäktade med att ta sig högre än -12. Jag har tidigare hävdat att jag gillar snö och kyla och det vidhåller jag men när det börjar dra sig mot april så lockar det arktiska klimatet föga. Nu blir i och för sig temperaturen betydligt behagligare senare under dagen men det är en klen tröst när man sitter på en cykel med alldeles för lite kläder på sig.

Var och tränade fotboll i går kväll. Relativt gott om folk trots att det är "fel" vecka. Uttrycket "fel vecka" innebär i fotbollstermer inte samma sak som uttrycket gör i ett förhållande mellan man och kvinna. Inom fotboll så menar man med "fel vecka" att av de som jobbar skift så jobbar de flesta kvällen den veckan och deltar därmed inte på fotbollsträningarna.
Som sagt så tror jag likväl vi var runt 18 testosteronstinna unga män som kände ett behov av att röra sig och träna boll vilket är ett gott tecken inför den stundande säsongen- faktum är att den ligger bara en månad bort.
Bra fart var det igår och Örsjö ska nog få sina fiskar varma när vi i den okristligt tidiga timmen 12.00 på söndag ska möta de grönvita seriekonkurrenterna på Grönmovallen i Nybro.  Lägg där till att klockeländet ska vridas den natten också så den natten blir en timme kortare vilket inte gynnar söndagsmorgontrötta forsare.

På lördag kväll spelar Sverige den så viktiga VM-kvalmatchen i Porto mot stjärnspäckade Portugal. Portugiserna har tydligen valt att ändra spelort från huvudstaden Lissabon till Porto av det skälet att man inte presterar så bra inför den kräsna huvudstadspubliken. Tror personligen inte att publiken i Porto skulle nöja sig med något annat än en vinst heller, men det är bara vad jag tror. Och förresten vet dom inte hur det är att bli sågad. Vi i JIF vet. " Matchen var så dålig att myggen flög hem i paus". Det svider fortfarande...

På tal om att bli sågad så hörde jag ett mindre smickrande rykte. Som många vet så kallas jag ibland för Ante ´81 och Andreas Lorenzon som tidigare precis som jag hette Andreas Johansson och som under vår gemensamma tid i LBK gick under epitetet Ante ´82. Elaka tungor har dock talat om för mig att det är inte alls så man numera skiljer på oss. under en ganska lång tid har det uppenbarligen, och helt utan min vetskap vuxit fram två nya smeknamn på mig och 82:an. " Ante den bra" och " Ante den dåliga". Vem som är vem tänker jag inte avslöja här i hopp om att i alla fall någon, eventuellt morsan i alla fall, ska tro att det är jag som är " Ante den bra".  Tungt. Sanning, men tung sanning.

Det är för övrigt andra gången i karriären 82:an orsakar mig stor förödmjukelse. Första gången var när Olof Sörensson ringde upp mig för ett par säsonger sedan och kallpratade om ditten och datten och ville få mig att skriva på för EIS. När det några sekunder senare uppdagades att jag inte alls var den Andreas Johansson han sökte stillades hans iver att få mig till klubben betydligt. " Joo men om du vill får du också komma och träna någon gång med oss" var den gode Sörenssons (no hard feelings!) kommentar. Jag avböjde vänligt men bestämt och blev i stället hyllat välbetlat proffs i JIF. Dennis lockade med ett par fotbollsskor och så var saken biff. Skorna har jag aldrig sett röken av men dom dyker kanske upp som en liten gåva när man gjort tio säsonger i klubben.

Nybro Vikings chockade alla och vann uppe i den kungliga huvudstaden i gårkväll mot Huddinge. Första bortasegern sedan man uppfann is. Riktigt lägligt också. Örebro verkar ha cyklat till Haparanda för dom fick ytterst oväntat stryk mot slagpåsen Asplöven efter förlängning med 3-2. Nu har plötsligt Vikings chansen igen. Då får man väl lik förbannat åka in på fredag.
Fredrik Näslund som jag kapat vid knäskålarna här verkar ha tagit åt sig av kritiken och avgjorde med sina två pytsar matchen. Mer sånt på fredag tack!

Dagens namn på listan äro....

PLATS 13. Magnus Andersson. Lindås BK. 2001-2005.
Få spelare som jag lirat med är mer allround än Mange. Han och jag har spelat en hel del tillsammans som mittbackar under tiden i Lindås. Mange fick sedan prova på spel både i anfallet och på innermittfältet med framgång. Har även gjort riktigt bra insatser som målvakt i både LBK och hans nuvarande klubb EIS. En väldigt spelskicklig spelare med väldigt stort taktiskt kunnande och fin blick för spelet. Väldigt duktig på huvudet. Tyvärr väldigt skadedrabbad vilket har missgynnat Mange "Järnlås" många gånger. Men som sagt så är Mange kanske den mest mångsidiga spelare jag någonsin haft äran att spela med.


Bilden lånad från
www.emmabodais.seNu får det bli lite mat!

/~~/


Ny design

Första arbetsdagen denna veckan avklarad utan större bekymmer. Måndagar är av någon anledning inte så jävliga att jobba. Tisdagar och onsdagar är i mitt tycke segare. Dagen har som sagt flutit på utan större fadäser förutom det faktum att när jag skulle börja lyssna på min nya ljudbok Prime Time av Liza Marklund upptäckte jag att den första delen inte var med på mp3-spelaren. Alla som någon gång läst eller lyssnat på en bok vet att den första delen är av yttersta vikt för framtida händelser i boken. Jag tänkte faktiskt hoppat över den inledande tolftedelen som jag missat men insåg sedan att det skulle vara som att bara dricka fulwhisky en hel kväll. Det är inget vidare i början, men efter en tag tror man inte att man märker någon skillnad och i slutet fattar man ingenting.

Som den uppmärksamme redan noterat har jag en ny design här på bloggen. Alla som känner har dock förmodligen redan räknat ut att det inte är jag själv som har fixat den då jag är fullständigt oduglig på allt som har med datorer att göra. Marcus "Tallen" Thuresson är förstås hjärnan bakom designen och jag vill härmed tacka och bocka för hjälpen Tallen. Jag är mycket nöjd!

Idrottats har det gjort i omnejden sedan sist jag bloggade. En styck final i SuperCupen har avverkats med mycket önskvärt resultat för en illröd KFF:are som undertecknad. IFK Göteborg slogs tillbaka med 1-0 fullt rättvist. Målet gjordes av nygamle Daniel Mendes som nog borde gjort ialla fall två till. Riktigt kul var det att se David Elm på sin nya mittfältsposition. David påminde inte om någon av sina bröder utan han påminde om sig själv när han dominerade kommunens gräsmattor i pojklagen. Jag tror Nanne har hittat rätt där. David spelade enkelt och bastant och var planens i särklass bäste spelare. Även nye brassen Assis  tycker jag förtjänar beröm efter en fullgod insats.
Nu är alltså den sista titeln inom svensk elitfotboll bärgad för Kalmar FF men jag vill ha mer! I höst vill jag stå på Stortorget i Kalmar återigen och hylla svenska mästare...

Jag var på plats i Nybro i går för att se Nybro Vikings ödesmatch mot Örebro. I första perioden fanns det goda förhoppningar om att vikingarna skulle knipa alla tre poängen men efter att Örebro fått 1-0 i slutet av inledningsakten så sket det sig som vanligt för Nybro. Till slut förlorade man med 3-1 och nu ska det till både ett par mirakel och en containerbåt med tur för att Nybro inte ska spela i ettan nästa säsong. Åter igen förväntar jag mig så otroligt mycket mer av Andreas Dahlberg och Fredrik Näslund som någonstans långt där inne är duktiga hockeyspelare men som stället för att kliva fram när det verkligen gällde, fullständigt försvinna. Plus istället för Andreas Sandell och Wille Quist. Nybrograbbar som i alla fall försökte i går.

Har planerat att ge mig ut på en liten joggingrunda i afton. Det blir inte min sedvanliga runda som i och för sig inte är så jävla sedvanlig längre eftersom jag inte löpt den rundan sedan i oktober. Istället får det bli ett gäng med varv på elljusspåret tror jag. Om man inte hinner hamna på soffan först och inse hur fruktansvärt tilltalande en soffa faktiskt är en måndagskväll.

Som tur är så ser det lika dyster ut för TAIF...

Zlatan Ibrahimovics bägge kassar i går är det hög klass på. Straffen var så hård att även att målvakten var på rätt ställe så hade han inte en chans. Lobbmålet sedan är fotbollsgodis av högsta klass. Nu leder Rosengårds stolthet skytteligan i Serie A. Det är inte kattpiss det...

Listan fortsätter även idag:

PLATS 14. Daniel Johansson. Lindås BK. 1996-2005.

Danne Johansson är utan tvekan den snabbaste spelare jag spelat med. Har så länge jag kan minnas mest använts som yttermittfältare men ibland också anfallare. Ingen stor tekniker men likväl relativt målfarlig. Utnyttjar sin snabbhet och framför allt sin kroppsstyrka på bästa sätt och en vältränad Danne Johansson måste vara fruktansvärt svår att möta som ytterback. En spelare som ofta genom ett bra inhopp eller bara ett bra ryck hade förmågan att vända matchbilden på egen hand. Som sagt en riktigt mardröm att möta och underbar att ha i sitt eget lag. Stort hjärta för de egna spelarna och väldigt lojal. Daniels stora minus är dock hans vänsterfot som i många fall är fullt jämförbar med min egen vilket inte är alldeles positivt...
Vill även passa på att gratulera herr Johansson som i dagarna blev far till en liten flicka! Grattis!


Daniel och Therése som har två saker att fira. Först och främst Daniels fina 14:e plats på listan men även att dom blivit föräldrar till en liten dotter!
Foto: Susanna Persson


Det fortsätter att spekuleras vilt i vinnaren av denna lite oväntade succélista. Jag kan bara säga som så här att den som fortsätter läsa bloggen kommer också att få reda på vem det blir. Jag säger ingenting innan. Men spekulera gärna vidare. Och som jag sagt tidigare så är det inte någon av bröderna Elm som toppar eller faktiskt ens är med då jag aldrig spelat tillsammans med någon av dom.

Fick otroligt mycket gjort i huset igår. Det känns skönt idag!

I morgon är det åter dags för träning på konstgräset men på torsdag så är dags att ta IP i besittning igen. Det ska bli trevligt att komma upp dit igen. Hoppas bara planen är fin och att det inte kommer massa snö vilket jag hörde något oroväckande om på radion i morse.

Vi får se hur det blir.

/~~/

 

Cupmatch

Första tävlingsmatchen för året är lagd till handlingarna. Dessväre blev det förlust i smålandscupsmatchen mot KV/Lovers. Slutsiffrorna skrevs till 4-3 för KV spm genomgående var snäppet bättre än oss.
I början av matchen är vi inte alls med och KV kan ganska bekvämt ta ledningen efter en kvart. Dock spelar vi upp oss betydligt under andra halvan av första och kvitterar också genom ett frisparksmål av Peter Andersson. Jag vill inte ta udden av Pettans insats vid frisparken men det skottet borde nog motståndarkeepern eller försvaret fått undan. 1-1 i paus och alla nöjda och glada. I andra sedan så exploderar matchen målmässigt. KV får en straff efter att dom skjutit bollen på Robin Frankssons axel. Mycket oturligt. Straffen förvaltades ursäkert och 2-1 till gästerna var ett faktum.
Efter detta så spelar vi hyfsat igen och får ånyo en frispark i farligt läge. Pettan stegar fram och skjuter ännu en frispark som inte såg otagbar ut men som deras målis fumlar in. 2-2. Strax därefter så missar Axel lite i en utrusning och KV gör 3-2 och nu kändes det ganska osannolikt att vi skulle orka hämta in en gång till. Det gjorde vi emellertid. Adam Wellrup dunkade in 3-3 i efterspelet av en hörna. Delat pott och ett straffavgörande trodde nog många var på tapeten men motståndarna ville annorlunda. Med bara några minuter kvar så tilldöms gästerna en frispark som förvaltades urtjusigt och 4-3 stod sig sedan matchen ut. Vi kämpade på väldigt bra men var helt enkelt lite sämre än motståndarna idag. Extra plus till Peter Andersson, Peter Fagerström och Henke Ahlström.

Har planer på att se Kalmar Supercup-final uppe på Nöjeshuset med en bit mat framför mig. Får se hur det blir med det. Jag tror att Kalmar gör en kanonmatch i eftermiddag och vinner tämligen enkelt mot IFK. Eller i alla fall så hoppas jag på det.  Tunga avbräck dock i KFF som får klara sig utan Rasmus Elm (sjuk), Tobbe Carlsson ( ljumske) Lasse Johansson som har ont i ett lår och Erik Israelsson som är fotskadad. Tunga tapp men det vill till att de som spelar gör det bra och det är jag helt och fullt övertygad om att så blir fallet.

Så till listan.
Tänkte sammanfatta de tidigare positionerna först

25. Henrik Medin
24. David Bergkvist
23. Peter Fagerström
22. Mattias Evestål
21. Dennis Randewall
20. Henrik Fransson
19. Christoffer Pumplun
18. Axel Karlsson
17. David Strand
16. Tobias Dietrichsson


PLATS 15. Fredrik "Fidde" Karlsson.
Lindås BK 1997- 2005 med undantag för några säsonger som Fidde gjorde i EIS.

Fidde spelade vänsterback och var under många av sina aktiva år kommunens kanske bäste på den positionen. Målfarlig för att vara försvarare och grym inomhus kommer jag ihåg. Vänsterfotad och med ett väldigt fint tillslag och helt OK spelsinne. Duktig huvudspelare och orädd. En väldigt bra ytterback kort och gott.
Minns framför allt inomhusturneringarna i slutet på 90-talet och början av 2000-talet då LBK allt som oftast hamnade långt fram tack vara sina offensiva backar, Fidde i allra högsta grad. Han susade fram längs kanten och dammade till bollen med vänstran och så var det mål. Så var det ofta.


Bowling och derbyförlust

Jaha, vart ska man börja. Veckan har varit relativt fullspäckad med aktiviteter såsom hockeyderby och VikingBowling utöver de vanliga händelserna.

Jag börjar nog med hockeyn. Tingsryd mot Nybro. En match som snackats upp rejält på jobbet innan nedsläpp i onsdags. Jag som stolt Vikings-supporter hade ju gärna sett vikingarna tvåla till Tingsryds oerhört fult mustaschprydda tigrar. Dock har jag en hel uppsjö av vänner som önskade det motsatta.
Samling för Emmabodas ganska digra skara Nybro-supportrar var det i alla fall vid stationen vid 17.30 för att där hoppa på en av de tre bussar som, poliseskorterade sista biten skulle ta oss mot TAIF:s hemmaborg Dackehallen. Knökafullt var det där och på vår sektion var det trångt utav bara fan men det gick bra ändå.
När matchen väl var i gång så kändes det tidigt som att Nybro var det starkare laget och gjorde väldigt påpassligt också 1-0 i spel med en man mindre, men sedan vände allt. Tingsryd tog över totalt och gick i från till 3-1 innan Vikings i slutet av tredje kunde reducera till 2-3, men den reduceringen hjälpte föga då Tingsryds lagkapten stänkte in ett friläge med knappt två minuter kvar av matchen och därmed punkterade tillställningen. Jag ska säga som det var. Tingsryd var, tyvärr, klassen bättre och hetare än ett ganska tamt Nybro som fortfarande inte är i närheten av säsongens första bortaseger.
Jag förväntar mig för övrigt mycket mer av spelare som Fredrik Näslund och Andreas Dahlberg.

I går sedan så var det dags för deltävling sju i VikingBowlingen. Detta var deltävlingen då allt skulle avgöras skulle det visa sig. Förutsättningarna var följande. Magnus Johansson ledde sammandraget med solklara 14 poäng före mig på nio pinnar. Franzén trea på åtta och Frisk sist på fem.
Som alla vet så är målet inte att vinna VikingBowlingen, det är att inte komma sist. Den stackare som kommer sist får det nämligen obrukligt hett om öronen på jobbet dagen efter. Och skulle man komma sist i hela tävlingen kan det nog jämföras med vad Tre Kronor fick utstå efter den oförglömliga förlusten mot Vitryssland i Salt Lake City-OS 2002.
Nu behöver emellertid varken jag, Franzén eller Mange oroa oss för det faktum längre då Lasse Mourinho sin van trogen blev sist även igår och därmed cementerade sin sistaplats i sammandraget.
Mange behövde en sammandragspoäng för att säkra totalpoängen och tog hem det med råge då han vann sjunde deltävlingen 20 poäng före undertecknad. Franzén slogs hela tävlingen i botten med Frisk men kunde till slut rycka i från och knipa viktiga poäng i kampen om att undvika sistaplatsen.

Frisk hade för övrigt antytt att han skulle snitta runt 200 poäng vilket inte riktigt blev fallet...

Sammandraget efter deltävling 7/8
1. Magnus Johansson. 17 poäng
2. Andreas Johansson. 11 poäng
3. Lars Franzén. 9 poäng
4. Lasse Frisk. 5 poäng.


Då poäng systemet ger tre poäng för vinst, två för en andraplats och en för en bronsplats så innebär det att Magnus Johansson står som segrare i VikingBowlingens första säsong. Lasse Frisk kom sist. I den åttonde deltävlingen som ska avgöras i april så är det enda som kan hända att jag och Franzén byter plats vilket i och för sig är högst osannolikt.

I kväll blir det middag med lite släktingar hemma i Lindås. Alltid trevligt att bli bjuden på mat!

I statistikgalna NHL så har två milstolpar nåtts under den gångna veckan. Superryssarna har varit farten. Evgeni Malkin blev förste man över den i NHL så magiska 100 -poängsgränsen. Malkin lever på något vi i skuggan av både Ovechkin och Crosby trots att han antagligen är minst lika bra som de andra två. Just Ovechkin nådde den andra klassiska gränsen i natt när han mot mitt kära Tampa stänkte in säsongens 50:e mål, assisterad av Nicklas Bäckström.

Så till listan:

PLATS 16. Tobias Dietrichsson. Lindås BK 2004-2005.
Är faktiskt osäker på vilket är Dietrichsson kom till LBK men jag tror det var runt 2004. Tobbe Dietrichsson eller Tobbe Dieseltruck som han kallades i LBK på grund av sin kompromisslösa spelsti, är en ganska ovanlig kombination på fotbollsplanen. Stenhård men med ett grymt spelsinne. Relativt kort men mycket duktig på huvudet. Spelar numera för EIS i division fyra och är mycket nyttig i det laget. En riktig lagspelare som ger allt i alla lägen.


16:e man på listan. Tobias DietrichssonMin och Johannas gudson fyllde för övrigt ett halvår härom dagen! Grattis Liam!

I morgon är det tänkt att jag ska göra säsongsdebut i JIF. Vi möter KV/Lovers i ottan nere på konstgräset. Har dock inga förhoppningar oma att orka en hel match men tror på en liten stunds spel. Klockan 10.00 är det för er som kan tänkas vara intresserade!

Nu vankas det krubb i förorten...!

/~~/


Derby

Är åter tillbaka i arbete efter en veckas sjukfrånvaro. Jag var förvisso tillbaka redan igår och det känns faktiskt riktigt bra attt vara åter igen. Mår alltså lite bättre vilket är en mening jag har längtat ganska länge efter att få skriva. Dock hittar fortfarande ingen doktor några fysiska fel på mig vilket både är väldigt skönt och samtidigt lite frustrerande.
Har som sagt varit relativt pigg de senaste dagarna och har därför eventuellt tänkt att gå ner och känna lite på en fotbollsträning med Mourinho och de andra för att på så vis kanske piggna till ytterligare.

I går var jag och spelade badminton. Denna djävulssport. Med ett badmintonrack i näven och i upphopp så når jag nog fan närmre fyra meter och lik förbannat är man så jävla kass på den sporten. Nu tänker den observante kanske att jag inte är något vidare på någon annan sport heller vilket är en helt korrekt bedömning, men racketsporter i allmänhet och badminton i synnerhet passar inte mig. Inte alls. Kul är det i och för sig, men det är det att vinna på tipset med och lik förbannat gör man aldrig det.

I morgon går kampen vidare. Kampen om en hockeyallsvensk biljett nästa säsong. I morgon spelas den match som många inbitna ishockeyvänner har väntat på i år och dag, nämligen Tingsryd-Nybro. Det är nu ganska många år sedan dessa lag mötte varandra i seriesammanhang och det kommer att bli en otroligt underhållande match. Som de flesta av er vet så är jag själv stenhård Nybro-fantast medans min käre vän och arbetskamrat Lasse Franzén är obotlig TAIF:are. Nu är det emellertid som så att vi har fått in en ung praktikant på jobbet som av ännu oförklarad anledning hamnade hos Franzén. Pojkstackarn visade sig senare vara Nybro-supporter och hade även ett förflutet som spelare i Vikings vilket fick Franzén att bli tokig och har hotat grabben med både det ena och det andra, men jag tror att det slutade med att han skulle få städa ganska ordentligt om Nybro skulle vinna matchen.

Vilken fantastisk torsdag på mixerverkstaden det skulle bli om vikingarna kunde se till att spöa kronobergarna. Vilken fantastisk torsdag...

Både Rasmus och Viktor Elm fick åter nytt förtroende till den så viktiga VM-kval-matchen mot Portugal i Porto den 28 mars. Nu äterstår det bara att se om Lagerbäck vågar spela någon av dom från start.

Som många redan vet så har Zoran Cipra varit med oss och tränat och var även med i lördagens träningsmatch mot Norra Tång. Zoran har inte skrivit på någonting men vilken sjuhelvetes värvning det vore. Vi har ett mycket gediget lag redan innan hans eventuella ankomst, men skulle förstås höjas ytterligare ett snäpp med kommunkontorets stolthet på innermittfältet! Och det är bara i JIF han kan vinna den så vanvettigt högt eftertraktade Yzerman-cupen som i fjol togs hem av Peter Andersson. Johansfors IF går mot en ljus säsong som det ser ut nu. Ska bli otroligt kul att spela denna säsongen.

Jag tror jag vet en som skulle ta kompledigt på torsdag om Tingsryd förlorar i morgon kväll...

På torsdag sedan så är det dags för deltävlig sju i VikingBowlingen. Mycket talar för att Mange Johansson säkrar titeln då, men det ska spelas om det först. Mange har fem poäng upp till mig som är närmast jagande och det är sex poäng kvar att spela om. Vi räknar med en enorm folkanstormning i Nöjeshuset på torsdag.

Så till rankingen:

PLATS 17: David Strand, Lindås BK 2002-2005.
David kom från Långasjö till LBK i början av 2000-talet och utvecklades enormt under första tiden i Lindås. Relatvit fort ordinarie i det väldigt starka LBK-lag som då var där. Strand var allra oftast högerback i början men sedan insåg tränarna att man kunde ha honom som högerback,högermitt och forward. Samtidigt. Strandapojken susade fram och tillbaka på sin högerflaj tills Mats Rundqvist fick så om gräset där. Aldrig under mina år som fotbollsspelare har jag sett någon med sådan oerhörd arbetskapacitet,som också utnyttjade den, som David under sina år som ytterback i LBK. Många uppgivna vänstermittfältare gav upp i paus när dom tröttats ut av en just outröttlig Strand. Precis som Coffe Pumplun så lärde sig David Strand mycket av de rutinerade herrarna som då fanns i truppen. Under de senare säsongerna har David Strand använts mest som anfallare och även i den positionen har han varit väldigt lyckosam med en fullt godkänd målskörd.
Ja, jag blev lika förvånad som du David när jag insåg att jag dessvärre inte kan göra en lista över de bästa jag spelat med utan att ta med dig...


David Strand och Peter Fagerström efter en bit mat på Lammet & Grisen i Sälen.


Nu ska jag gå och leta fram fotbollsgrejerna.

/~~/

Asplöv

Johansfors träningsspelade igår mot Norra Tång och gjorde det riktigt bra. Slutresultatet skrevs till prydliga 6-1 men borde i ärlighetens namn ha varit nästan det dubbla. Det fanns i mina ögon bara ett lag på planen och det var forsarna. Målen gjordes av Peter Fagerström,Adam Wellrup 2, Andreas Cornelsen, Charlie Dziobek och Peter Andersson.
Det ser riktigt lovande ut inför säsongen och med ett sådant djävulskt sparkapital som vi har i Clas Fredriksson så ska det mycket till om inte i alla fall Superettan nås inom en åttaårsperiod.
Kul att Wellrup fick sätta två, jag tippar nämligen honom som vinnare av kommunskytteligan i år.
Personligen så stod jag över även denna match på grund av diverse åkommor, vet tyvärr inte riktigt själv när jag kommer tillbaka.

Efter matchen så stack vi och käkade på Nöjeshuset och klämde några bärs till matchen mellan Manchester United och Liverpool. En smått surrealistisk match nästan. Vem fan hade trott att Van Der Sar skulle släppa in fyra bollar hemma på Old Trafford. Inte jag i alla fall. Eventuellt Coffe som satt bredvid och bara njöt av tillställningen. Liverpool vann alltså med klara 4-1 och spetsade därmed till ligatoppen en aning. Steven Gerrard är en helt otrolig fotbollsspelare.

Heerenveen vann igår med klara 5-1 hemma mot Sparta. Inget mål av Viktor Elm (jag tror inte det i alla fall, jag har så helvetes svårt med Heerenveens hemsida) men väl ett från inhoppande Patrik Ingelsten. Elm spelade hela matchen medans Ingelsten blev inbytt i andra halvlek.

Melodifestivalen så. Malena Ernman blev den lyckliga vinnaren av detta jippo som jag personligen inte bryr mig så speciellt mycket om. Hennes operadiscolåt La Voix ska därmed få representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år hålls i Olympijskij Arena i Moskva då ryssarna vann i fjol. Själv så höll jag lite i smyg på Caroline af Ugglas, något speciellt med den låten var det även om det kanske inte är vad gemene man kallar för schlager. Men det är väl å andra sidan heller inte Ernmans opera.

Peter, Karro och Max var här under festivalen och vi hade en riktigt tervlig kväll!

Eftermiddagen kommer att spenderas i Victoriahallen när Nybro Vikings tar emot Asplöven i kvalet för att få behålla sin status som allsvenskt hockeylag. Tror på en ganska komfortabel seger för vikingarna men man kan aldrig veta när det gäller hockey. För ärkerivalerna Tingsryd så blir uppgiften lite värre då dom är i Närke för att där försöka sig på att sno poäng av starka Örebro vilket jag faktiskt tror att dom gör. På onsdag sedan så är det dags för amtchen som alla hockeytokar i sydöst pratar om, Tingsryd- Nybro i en garanterat knökfull Dackehall.

Listan går vidare även denna dag men plats 18.

PLATS 18: Axel Karlsson, Johansfors IF 2005- ?.
Axel är i år kommunens bästa målvakt i mina ögon och har gått fram flera steg varje för varje säsong jag har varit i klubben. Bättre tränad än någonsin i år vilket gör att han har goda möjligheter att avancera på denna lista om han fortsätter spela så bra som han gjort. Axel har under alla sina år i JIF varit en nyckelspelare och kommer var den viktigaste spelare i laget även under denna säsong.


Axel Karlsson


/~~/

Whisky och pumpor

Intervjun med Viktor Elm blev en jättesuccé med mängder och åter mängder av besökare här vilket jag förstås tycker är väldigt trevligt. Många är som sagt väldigt intresserade av Viktors framfart i både landslag och klubblag så därför är han ett väldigt bra intervjuobjekt.
Återkommer säkerligen med fler intervjuer inom en inte allt för lång tid. Men fram tills dess så har vi ju bland annat en styck ranking som ska fullbordas.

I går var jag annars på Hotell Skansen i Färjestaden och gick på whiskyprovning. Jag och Johannes Medin var där för att lära oss mera om "livets vatten". Det var ganska häftigt kan jag säga. Kvällens tema var japansk whisky och många av de sorterna vi testade är ganska ovanliga i Sverige. Whiskyproffset Henrik Aflodal höll i trådarna och späckade kvällen med fakta om Japan i allmänhet och japansk whisky i synnerhet. Sorterna vi testade var Nikka White, Nikka from the Barell, en 12-årig och en 16-årig Karu Izawa samt en sort som hette Yoichi. Har aldrig druckit någon av dom innan vilket till stor del beror på att endast den 12-årigaKaru Izawan finns att köpa på bolaget.


Karu Izawa, en för mig ovanlig och väldigt god whisky.


I dag har jag tänkt att gå och se matchen mellan Johansfors och Norra Tång på konstgräset. Hoppas förstås på en säker seger för forsarna och tror att det finns goda möjligheter till det. Lasse Mourinho mönstrar ett bra lag som nog alldeles säkert kan ställa till problem för NT. Efter den matchen så är det dags för en annan match av nästan samma dignitet nämligen klassikern i Premier League mellan Manchester United och Liverpool. Denna match spelas dock inte på konstgräset...

Den 16-åriga Karu Izawan innehöll mer än 62% alkohol, stark som fan med andra ord...

Nybro drog igår igång sitt kval för att få behålla sin plats i hockeyallsvenskan. Valbo, som faktiskt fostrat Nicklas Bäckström, stod för motståndet. Nybro vann med 5-3 och fick därmed med sig tre viktiga poäng. Även Tingsryd premiärspelade i går i kvalserien till allsvenskan och slog Haparanda-laget Asplöven med urstarka 8-0 efter att
laddat ur totalt i slutakten och vunnit den med hela 6-0. Tingsryd kommer att bli svårspelade när Vikings på onsdag beger sig till Dackehallen. Innan dess väntar just Haparandas stolthet hemma i Victoria i morgon klockan 14. Funderar starkt på att försöka ta mig dit.

Många tackar mig för den lyckade intervjun, och det värmer så klart! Men det är egentligen Viktor ni ska tacka! Jag skrev bara frågorna, och utan hans svar på dom så hade intervjun blivit tämligen ointressant.

I kväll kommer det nog, vare sig man vill eller inte, att handla mycket om melodifestivalen. Jag tycker väldigt sällan att det är bra musik där och tycker det då rakt inte i år heller. Eventuellt att jag skulle kunna tänka mig Caroline af Ugglas, Marlena Ernman eller Molly Sandén som vinnare men annars är det osedvanligt slätstruket i festivalen i år. Jag gillade Mikael Rickfors buidrag men det var jag uppenbarligen relativt ensam om att göra så den kom inte ens till final.

I eftermiddag spelar även Kalmar FF. Elfsborg står på programet och matchen spelars i Loverslund klockan 13.00 för er som vill se en träningsmatch mellan Sveriges kanske två bästa fotbollslag. Jag undrar om David Elm för nytt förtroende på innermittfältet. Jag måste säga att jag tycker det är intressant spelat av herr Bergstrand och jag är fullt övertygad om att öven äldstebrodern har kapacitet nog att bli en utmärkt innermittfältare.

Så tänkte jag åter fortsätta rankingen av de 25 bästa spelarna jag spelat med. Jag läste i kommentarsfältet att det var någon som satt i halsen när Viktor Elm kom upp så tidigt. Men jag kan redan nu avslöja att varken Viktor eller någon av hans bröder ens är med på listan eftersom jag aldrig spelat samtidigt i samma seniorlag som någon av dom. Så därför är ingen av bröderna Elm med på listan.

Jag börjar med en liten nedräkning av de tidigare utsedda:
25. Henrik Medin. Långasjö 2004.
24. David Bergkvist. Johansfors 2005-2008.
23. Peter Fagerström. Lindås BK 1999-2005, Johansfors IF 2009- ?.
22. Mattias Evestål. Lindås BK 2005.
21. Dennis Randewall. Johansfors IF 2005- ?.
20. Henrik Fransson. Lindås BK 1996-2005.

PLATS 19, Christoffer Pumplun, Lindås BK 2002-2005.

Coffe Pumplun kom som ung talangfull back till LBK 2002 och blev där väldigt snabbt omtyckt och respekterad. Vad värre var för egen del var att han dessutom var riktigt bra på fotboll och petade utan större svårigheter undertecknad ganska fort. En av kommunens bästa vänsterfötter tillhandahåller Coffes nuvarande lagkamrater i EIS med crossbollar av högsta kvalitet. Gick den hårda skolan och spelade några år med bland andra Dick Magnusson som jag tror betydde väldigt mycket för Pumpluns utveckling. Fick dessutom utstå väldigt mycket practical jokes i omklädningsrummet under åren i Lindås. Coffe och jag konkurrerade oftast om ungefär samma platser och det innebar som sagt att jag i 99% av fallen fick sitta på bänken. Dock hände det sig två eller tre gånger att tränaren vågade satsa på oss bägge i mittfösvaret samtidigt och samtliga gånger det har hänt så har en märklig grej inträffat. Jag har blivit utvisad.
Plats 19 ialla fall, Christoffer Pumplun.


Christoffer Pumplun lägger sig på en fin 19:e plats på listan.


Nu ska jag göra mig i ordning för ett par timmar i kylan vid konstgräset. Och sedan verkar det som om det blir lite käk och lite fotboll på Nöjeshuset!

/~~/

Intervju med Viktor Elm

Jag satt en kväll med idétorka när jag skulle blogga. Vad kan jag göra för att utveckla denna sidan ännu mer? Jag funderade ett tag och kom på att många av er som är här inne och läser är intresserade av lokal fotboll och lokala spelare. Jag tänkte att en intervju med någon fotbollsspelare med lokal anknytning kanske kunde vara något att prova på. Så blev också fallet. Jag funderade i ärlighetens namn inte så värst länge på vem jag skulle vilja intervjua utan valet föll ganska fort på Viktor Elm och han var inte sen att tacka ja till min, och förhoppningsvis er läsares, stora glädje. Att valet förr på just Viktor var ganska logiskt. Han är en person som många är intresserade av, han har en otroligt intressant historia då han har spelat på mer eller mindre varenda nivå som finns tillgänglig för en fotbollsspelare.Dessutom känner jag honom sedan innan och vet att det är en mycket bra och trevlig person att ha och göra med vilket kan underlätta när man för första gången ska intervjua någon. Och så är han ju som alla vet en JIF:are i själ och hjärta vilket passar bra då även jag själv representerar den klubben. Viktor Elm intervjuas här nedan!
Om vi börjar från allra första början Viktor,så skulle jag vilja veta lite om dig själv som både person och fotbollsspelare, och även lite från dina tidiga år som spelare.

Om din allra bästa vän skulle beskriva dig som person. Hur skulle det låta? 
-Omtänksam,  glömsk och glad


 Vilka anser du vara dina starka sidor som fotbollsspelare?    

 -Mitt huvudspel, min vänsterfot och min spelförståelse. Men tror även jag har stor nytta av min inställning.

 Vad skulle du vilja utveckla? 

-Jag skulle vilja få snabbare fötter. Med det skulle jag få mycket annat gratis såsom bättre teknik mer tid på plan.


 Har du några dolda talanger som inte innefattar fotboll?
      

-Jag är en duktig alfapetspelare!


Den allra största turneringen man kunde delta i som grabb eller tjej i Emmaboda när man var ung var förstås EIS Jul-Kul-Cup. Personligen var jag och mitt dåvarande lag Lindås BK,aldrig speciellt nära att vinna den utan har som starkaste minne när vi skulle spela en match mot just Johansfors IF anförda av din bror David, du var säkert med också. Jag och någon till i laget spekulerade i att "gå hårt" åt din storebror och helt enkelt spela ojuste mot honom för att på så vis ha en rimlig chans att vinna eftersom han var en fjorton, femton klasser bättre än övriga i turneringen. Min far som var tränare i vårt lag råkade emellertid höra denna konversation och det hela slutade med att jag inte fick spela en sekund i den matchen på grund av mitt mindre intelligenta uttal.
Vad jag vill komma till är att jag och många med mig minns när du och dina bröder hade stor uppvisning i Jul-Kul-Cup i Emmaboda sporthall i mitten och slutet av 90-talet, vilket är ditt starkaste minne från ungdomsåren i Johansfors IF?

-Jag fick äran att vinna JulKul ett par gånger och det var lika kul varje gång. Alla från kommunen som deltagit vet ju hur speciellt det är att spela. Även att vi var från Johansfors hejade publiken alltid mest på oss och de slutspel jag upplevt kommer jag inte glömma. Även den obligatoriska segerpizzan på Linden tillsammans med laget är ett härligt minne. Ett sämre minne är när jag trillade in i en vägg och slog hål i huvudet! Min blonda kalufs var vi det tillfället ganska röd. Usch!


Och efter många framgångsrika ungdomsår så var ni redo för tuffare motstånd. Hur var det att spela i pojkallsvenskan?
    

 -Det var stort för oss i JIF. Vi hade ett starkt lag och klarade oss bra mot bra motstånd. Det var en lärorik säsong för många av oss.


En del av de spelarna som du spelade med i ungdomslag och senare även i Johansfors representationslag i division 5, spelar fortfarande kvar i klubben. Följer du JIF?

-Jag följer JIF så gott det går och jag har bra koll på resultaten men tyvärr kan man ju inte se så många matcher live längre! Jag försöker när läge ges att åka ner till IP och stötta. JIF är ändå klubben längst in i hjärtat!


 Håller du koll på lokalfotbollen i övrigt?
     

 -Ja jag har bra koll på lagen. Framför allt JIF och EIS kanske. Jag tycker det är kul att följa och som sagt kolla så mycket jag kan.
2002 blev det sedan dags att ta karriärens första stora steg uppåt i divisionerna i och med övergången till Nybro IF. Var Nybro ett solklart val eller fanns det fler intressenter? Varför föll valet i så fall på Nybro?           

 -Både KFF och Öster var intresserade redan då och ville att jag skulle börja i deras U-trupper men det kändes aldrig riktigt aktuellt. Nybro visade störst intresse och att få spela i J-allsvenskan va också ett bra steg. Samtidigt som jag bedömde att det var det ställe av dem tre där jag var närmast en plats i A-truppen och A-laget.


Hur ser du tillbaka på tiden i Nybro? Jag vill minnas att du gjorde mycket bra ifrån dig där?

-Jag hade en bra tid i NIF. Första året var jag i J-laget och spelade i J-allsvenskan och det var en fantastisk tid. Vi vann bara två matcher under säsongen men lärde oss mycket och hade väldigt kul. Det var även då Javar myntade uttrycket "Jag är mätt som en plätt". Andra året blev jag uppflyttad i A-laget och fick spela en del innan jag skadade knät och blev borta länge. När jag kom tillbaka hade vi åkt ur tvåan och jag spelade regelbundet från start och gjorde bra ifrån mig. Lite upp och ner men i stort gick det bra. Utanför planen däremot var väl inte NIF då den bästa föreningen. Ekonomiproblem och grupperingar i laget är också ett starkt minne från den tiden!


Kvällstidningarna smällde för en tid upp något om hur nära du var att lägga ner din elitsatsning. Är det sant att du tänkte trappa ner i Lindås BK efter äventyret i NIF?

-Nä det är inte sant. Det stod så i någon tidning men det är inte riktigt sant. Det var närmare att jag trappade ned och spelade med kompisarna än att satsa på Allsvenskan ett tag efter skador och annat men Lindås var aldrig aktuellt.Nu blev det sedermera Falkenbergs FF som blev ny adress. Hur kom det sig att det blev just Halland och FFF?

-David fanns redan där och när jag kom dit och testade på hösten 2004 visade de tydligt att de ville ha mig. Men det var ett svårt beslut att flytta dit. Det tog mig många timmar och många diskussioner att välja.

Det känns som om det var i Halland ett slags genombrott kom, som innebar att lite större klubbar fick upp ögonen för dig. Kändes det så?

-Ja är man ung och gör sitt första år i elitfotbollen och gör hyfsat bra ifrån sig är det klart att många klubbar får upp ögonen. Jag var 19år och gjorde åtta mål som mittfältare så man får nog kalla det mitt genombrottsår.


Som sagt, 19 år och relativt långt från tryggheten hemma. Trivdes du bra i Falkenberg?

-Ja jag trivdes mycket bra! Killarna i laget var helt fantastiska och staden är helt underbar! Jag jobbade även som assistent vid sidan av och det var också en erfarenhet jag har stor nytta av nu och fick med mig en bra vän från. Åk dit på sommaren om ni inte redan varit där!


Du fick spela back under några matcher i FFF, och du har även använts som anfallare i flera lag. Är du framtidens Magnus Erlingmark eller anser du dig vara en renodlad mittfältare?

-Jag har spelförståelse och fysik nog för att spela på alla positioner tror jag men sen så är jag en mittfältare. För att vara som bäst behöver jag jobba i båda riktningar och hamna i mycket dueller. Innermitt är nog min allra bästa position. Helst på ett fyramannamittfält!


                Fanns det andra lag som var intresserade än KFF när dom värvade dig 2006?

-Ja, Häcken kom också med ett bud och sen var det andra klubbar som var intresserade men inte så konkret.


 Hur var bemötandet i Kalmar när du kom?

-Jag fick bra bemötande. Alla i Kalmar är trevliga personer och det var dom redan då. Sen var ju Rasmus där sen innan så det gjorde allt lite lättare.


Trodde du då att du två år senare skulle ha vunnit både SM-guld, Svenska Cupen, blivit utsedd till Sveriges bästa mittfältare, gjort landslagsdebut och även slutat på andraplats i den allsvenska skytteligan och till slut bli utlandsproffs. Eller kändes det mer då som om KFF var den högsta platån som du räknade att komma till fotbollsmässigt?

-Självklart trodde jag inte att varken jag eller KFF skulle ha den stora utvecklingen som faktiskt blev fallet. Det tror jag inte många hade tippat på. Men när jag kom till KFF var jag nog rätt nöjd med att ha tagit mig till allsvenskan och det var först senare jag kände att jag verkligen ville vidare.


Finns det någon spelare i Kalmar FF som under dina år i klubben också borde förärats med en plats i det svenska A-landslaget?

-Självklart borde Bagarn (Patrik Rosengren) fått testa på landslagsspel när han var som bäst. Han är en riktigt bra försvarare! Sen är det ju Rasmus som nu fått chansen. Han är nog fortfarande den bäste spelare jag spelat med.


Patrik "Bagarn" Rosengren borde fått spela i landslaget enligt Elm.
Bild lånad från
www.blt.se


Jag som är inbiten KFF-supporter hoppas ju förstås på att du senare i karriären åter kommer kränga på dig den rödvita tröjan och förhoppningsvis då springa ut på Kalmars nya arena. Tror du själv att du åter kommer spela för Kalmar en vacker dag?

-Ja det är jag ganska säker på!


Tunga spelarförluster, bland andra du själv och fjolåretsskytteligavinnaren i Allsvenskan Patrik Ingelsten, samt tappet av Patrik Rosengren. Hur går det för Kalmar i år?

-Jag tror det går bra i år igen. Tror nog inte på guld men topp tre i år igen. IFK Göteborg och Elfsborg är även i år de andra två topp tre lagen.


 Finns det något lag du drömmer om att få spela för?

-Liverpool.


Du är själv en förebild för många fotbollsspelare men har du någon egen  förebild?

-Idrottare är det Roger Federer. Än genomsympatisk kille och en fantastisk idrottsman!


Du hamnade ju som de allra flesta vet i Holland efter fjolårets succésäsong med SM-guldet i Kalmar som kronan på verket. Tänkte styra in intervjun lite åt det hållet nu.
Du fick ju verkligen en kanonstart i Heerenveen, har det funkat även utanför planen. Har du kommit in bra i gänget?

-Ja allt har flytit på bra och jag har fått mycket hjälp med allt vid sidan av. Det är åtta skandinaver i laget så det var väldigt enkelt att börja snacka med dom. Det är väl de jag hänger mest med.  

Har du kommit in i ditt nya hem?

-Jag har inte fått ordning på allt ännu men det börjar likna ett hem!


Hur är den holländska maten?

-Den är skit! Soppa, socker, vitt bröd, förkryddad köttfärs mm. Känns som vi i Sverige ligger några år före vad det gäller att äta sunt!


Hur är Heerenveen som stad att bo i?

-Det är lugnt, mysigt, tråkigt nästan. Det finns inte så mycket att göra vid sidan av fotbollen men det är nära till andra städer så det är inga problem. Sen har jag väldigt bra grannar här nere som gör det till en bra plats.


Då väldigt få holländare har svenska som modersmål antar jag att du pluggar holländska för glatta livet. Hur går det? Pluggar du mycket?

-Det går bra. Jag skulle klara en intervju på holländska nu tror jag. Jag vågar inte riktigt bara! Jag pluggar en hel del. Jag tycker det är riktigt kul.


I jämförelse med Sverige är Holland ett förhållandevis litet land sett till ytan. Jag vet att när ni i Kalmar spelade bortamatcher åkte ni ofta dagen innan för att få optimal uppladdning. Gör ni likadant i Holland trots de kanske lite kortare resorna?

-Nä här åker vi aldrig dagen innan. Det är det bästa med detta landet, att det är nära överallt. I Sverige var närmsta resan 2,5 timmar ca och här är det den längsta resan. Vi åker så vi har tid att stanna och äta och ha matchgenomgång.


Holland verkar på många sätt vara ett mycket mer proffsigt fotbollsland än Sverige. Hur är till exempel Abe Lenstra-stadion jämfört med Fredriksskans?

-Man kan inte jämföra alls. Abe Lenstra är verkligen byggd för fotboll och atmosfären som bildas under matcherna är fantastisk. Här finns restauranger i massor, ett stort kontorsområde och till och med ett disko. På Fredriksskans kunde man ju knappt köpa en korv.


Hur är organisationen runt laget, med materialare,läkarteam och massörer jämfört med i KFF.

-Den är också väldigt olik. Här har vi tre sjukgymnaster och massörer, ett par som bara jobbar med praktiska saker för laget och sen materialare som tvättar åt varenda lag i klubben. I Kalmar hade vi en sjukgymnast, en massör som kom en gång i veckan, och sen två materialare som turades om att vara där.


 Vad är ditt personliga mål med din första säsong i Holland?

-Att etablera mig i ligan och lära mig spelet här nere så bra jag bara kan. Det är ju annorlunda mot hemifrån. Sen att bli kvickare i fötterna!Viktor Elm i Heerenveens mundering.Personligen har jag gett upp mina drömmar om en landslagsplats, sanningen är den att jag gjorde det redan på lekis, men många andra har fortfarande sådana ambitioner. Och framför allt så undrar många hur det kändes första gången du blev uttagen i landslaget? Var det Lars Lagerbäck själv som ringde upp dig eller hur fungerar det?-Det kändes stort. Lagerbäck ringde själv och sa att jag blev uttagen. Jag blev knäsvag och nervös men så otroligt glad. När jag sen skulle med det "riktiga" landslaget var det Roland som ringde. Det var inte riktigt samma känsla som första gången men det känns stort!


 Du blev ju sedermera också uttagen som du säger till det "riktiga" landslaget. Hur fungerar det där? Vet alla vem man är när man kommer? Fungerar det som på en ny arbetsplats i stort där man går och runt och tar i hand med sina nya "arbetskamrater" eller sitter man tyst i ett hörn och svettas?

Ja alla visste vem jag var när jag kom. Det trodde jag inte innan, men Zlatan gjorde high five med mig och sa:"Tjena Viktor hur är läget?". Annars funkar det nog på samma sätt som på andra platser där man träffar nya människor. Man tar i hand och hälsar. Man känner ju fotbollsspelaren sen innan men inte människan.


Hur känner du nu när även Rasmus har fått göra landslagsdebut, och en strålande sådan dessutom och gjorde till och med också mål härom veckan mot Österrike, känner du flåset i nacken från honom eller är det enbart med glädje ni nu konkurrerar om mittfältsplatserna till den oerhört viktiga kvalsäsongen med landslaget?

-Det är bara glädje. Konkurrensen ökar ju givetvis men det gäller att spela bra i klubben så kan man inte göra så mycket mer sen. Jag har alltid vetat att han skulle slå sig in i landslaget så det är knappast en överraskning.


Viktor och Rasmus Elm i landslagets färger.


 


 Förändras den egna statusen och respekten i medspelares och motspelares ögon när man är landslagsman?

-Ja det märker man. Speciellt hos motspelarna. Även domarna fjäskar lite extra för landslagsspelare. Man får mer med sig efter man har fått ett sånt erkännande om man kan säga så!


 Hur många bröder Elm finns med i landslaget i VM nästa sommar, förutsatt att Sverige kvalificerar sig?

-Minst två, men jag hoppas på tre!


Det här med kost och hälsa ligger dig och din familj varmt om hjärtat. Vad äter du innan och efter en match eller träningspass? Hur nära inpå en match äter du?

-Innan match äter jag alltid pasta ca fyra timmar innan. Har provat mig fram för sånt är väldigt individuellt vad som är bäst för en och jag har kommit fram till att pasta och kyckling är en bra måltid för mig.


 Finns det mat som du aldrig någonsin stoppar i dig?

-Ja det gör det. Har helt enkelt inget tycke för kroppkakor och blodpudding längre!


 Hur förbereder ni du dig i övrigt inför en match? Hur ser en typisk matchdag ut?

-Här nere är matcherna så pass sent så man har ofta en hel dag innan att göra saker på. Jag tar det ganska lugnt genom att vila och äta. Om matchen är vid sju så går jag upp vid tio ungefär och äter frukost. Ordentlig frukost! Sen tar jag det lugnt och sen äter jag en gång till innan matchen. Jag sätter på musik på hög volym för att få igång kroppen och sen är det på med kostymen och iväg!


Många spelare på alla möjliga nivåer har lite speciella ritualer såsom att snöra på sig högerskon först eller att gå ut sist ur omklädningsrummet. Hur är det med dig? Är du vidskeplig eller har du speciella rutiner innan matcher?

-Nä jag har inget sånt. Det enda som återkommer regelbundet innan matcherna är illamåendet av all linement doft. Linement kan vara en av de värsta sakerna jag vet!"Zlatan gjorde figh five"Tror du på Gud?

-Nej.


Har du fotbollsmässigt någon gång känt att, "fy fan vad detta är tråkigt, idag fejkar jag sjukdom och ligger hemma och kikar på film istället"?
-Haha, ja det har jag gjort men det var ett bra tag sen! Sen vet jag ju alltid att det är kul när jag kommer dit, men iband har man inte den rätta inställningen innan en träning tyvärr!


Jag minns en gång när vi i JIF mötte Bäckebo och alla ni bröder var på plats och tittade. Matchen var av ännu ouppredd anledning veckans match i både Barran och Östran. Tyvärr fick kampen följande omdöme av en av tidningarna: - "Matchen var så dålig att till och med myggen flög hem i paus". Jag antar att det kanske inte är den allra bästa matchen du sett men vilken är den mest fantastiska fotbollsmatch du upplevt?

-Helt klart Liverpool-MIlan i CL-finalen 2005! Som Liverpool fan var den extra 'sjuk' om man säger så!

Efter förra årets succé så fick ta emot ett jättefint pris som bekräftade din säsong förra året. Hur var känslan när du fick ta emot priset som "Årets mittfältare"?

-Det var en härlig känsla. Det blir ju lite pirrigt precis innan men jag var ganska lugn sen. Men tyvärr är det så mycket känslor på samma gång så jag kommer inte ihåg att jag stod på scenen. Jag har inget minne av frågorna eller vad jag svarade!


Hur förbereder man sig för att stå och prata inför hela svenska fotbollseliten på fotbollsgalan, samt x antal miljoner TV-tittare? Är man inte fruktansvärt nervös när man står där?

-Jag hade fått veta att man inte skulle hålla tal så jag var väldigt lugn. Jag pratar ju trots allt i TV till och från numera så jag har vant mig.


När vinner du Guldbollen?

-När jag är bäst i landet!


Hehe, ja det finns inga dumma svar, bara dumma frågor! Vad är ditt allra högsta mål med fotbollen?

-Att få spela ett VM vore stort och även att få vinna någon stor titel.


Och så har jag sparat den allra viktigaste frågan till slutet. Frågan som jag tror mer eller mindre hela fotbollssverige går och grubblar på. Hur går det för Johansfors IF i år?

-JIF känns starka så jag tror nog på avancemang till femman. Tåget mot allsvenskan har startat! Sen hoppas jag på något roligt evenemang nu när det är 80-års jubileum. Kanske en match där jag och mina bröder kan delta i sommar!
Finns det något du vill hälsa hem till kommunen?

-Att vi bröder vet väldigt väl varifrån vi kommer och är stolta över det och en speciell hälsning till samhällsföreningen i Broakulla som gjort väldigt mycket för oss. Det uppskattas verkligen!

Jag tänkte avsluta intervjun med några snabbfrågor om sådant som kan vara intressant att veta om dig som både spelare och privatperson.


Vilken är?

· Den bästa bok du läst?-  Tio små negerpojkar älskade jag när jag läste den någon gång i sjuan.

· Den bästa film du sett? - Just nu gillar jag Taken, men även Shawshenk redemption är en favorit.

· Den bästa skivan i samlingen? -Gillar Mando Diaos Hurricane Bar.

· Din favoritmat?-  Köp Rasmus kokbok så får ni veta!

· Din favoritdryck?-  Bara vanligt vatten.


Vem är?

· Den bäste du spelat med?-Rasmus och Danijel Pranjic.

· Den bäste du spelat emot?- Wesley Sneijder.

· Den mest underskattade spelaren i Sverige?- Christoffer Andersson är bra!

· Den jobbigaste att möta?- Vet inte faktiskt!

· Din favorit spelare i Emmaboda kommun?- Coffe Pumplun och Peter Andersson.

Jag tackar och bockar för att du ville ta dig tid att hjälpa mig att genomföra denna intervjun. Det var ju som sagt en hel del frågor att plöja igenom.
Åter igen tack Viktor och fortsatt lycka till med din karriär. Jag kanske intervjuar dig någon mer gång i framtiden!


Viktor och jag under 2008 års volleybollmatch vid Emmaboda simhall.

/~~/

Senare idag

Under dagen kommer jag att publicera ett projekt jag har jobbat med ett tag tillsammans med en god vän. För alla er som är fotbollsintresserade så kan jag rekommendera att ni tittar in hit lite senare under denna torsdag.

/~~/

Bekymmer

Det har varit lite stiltje här på bloggen de senaste dagarna. Mest på grund av att jag inte mått riktigt bra och gör det heller inte fortfarande. Inspirationen att skriva har därför kommit av sig lite grand men hoppas snart på nya krafter. Yrsel, ångest, oro, kraftlöshet och diverse andra tråkigheter lider jag av nu och tyvärr så släpper det inte utan har blivit värre den senaste tiden. Nu hoppas jag förstås på en vändning snart. Jag besöker regelbundet lite olika doktorer som nog ska få mig på rätt köl igen. Det är målsättningen.
Det blir dessvärre ingen fotboll förrän jag känner att jag är på rätt väg igen. För tillfället är jag också hemma från jobbet, men hoppas snart kunna återvända dit i alla fall. Anledningen till att jag skriver om detta här är inte för att på något vis få sympatier utan enbart i egoistiskt syfte, det känns helt enkelt bra att göra det. Att skriva av sig lite och att på så vis få ur sig sina bekymmer är i bland en riktigt bra behandlingsmetod.

Igår blev det mycket tid på soffan med två schyssta hockeymatcher på agendan. Först ut var den mellan NY Rangers och Boston Bruins som Rangers vann med 4-3. Efter den kampen så följde hatmötet mellan Alexander Ovechkins Washington och Sidney Crosbys Pittsburgh. Den kampen vann Crosby efter att själv ha satt den avgörande straffen och därmed spikat slutresultatet till 4-3 till pingvinerna.

Listan går förstås vidare även idag. Plats 20 ska avhandlas. Jag har hört mycket snack på byn om denna lista och många spekulerar och det tycker jag är jättekul verkligen! Glöm bara inte bort att denna lista grundar sig på mina åsikter och mina åsikter endast. Vem kunde tro att folk brydde sig så pass om mina favoritspelare...


PLATS 20: Henrik Fransson, Lindås BK.
Henke och jag har sparkat boll ihop sedan vi lärde oss gå i början av 80-talet.I seniorlagssammanhang från 1996-2005. Henke är ett år yngre än mig men var alltid minst fyra klasser bättre än mig på planen. I pojklagen användes han allra oftast som innermittfältare och alltid med nummer 11 på ryggen. I seniorlagen senare så var Henke relativt ofta anfallare med mycket gott resultat. En av Lindås absolut största talanger under mina år i klubben. Han slutade tyvärr med fotbollen på grund av motivationsbrist för några år sedan och har vad jag har förstått inte några allvarliga planer på comeback.


Henrik Fransson


Tänkte inte bli mycket mer långrandig idag. Kanske återkommer i morgon.

/~~/

Barnvakt

Har slitit mig en liten stund från barnvaktandet som är min och Jojjes uppgift i kväll. Det är vår gudson Liam som är på besök till vår stora förtjusning. Liam är en livlig ung herre som just nu sitter med Jojje och får nylagad gröt med någon form av banansmak i. Liam verkar väldigt nöjd med både behandlingen och gröten.
Ann-Sofie och Marcus är i Kalmar på middag och bio och räknas inte komma hem förrän en bra stund efter midnatt vilket betyder Liam kommer vara här hela kvällen.

Kalmar FF träningsmatchade i eftermiddags mot Halmstad och gjorde så pass bra att man vann matchen med 1-0. Nu vet jag ingenting om matchbilden mer än att Emin Nouri gjorde målet. David Elm ska ha fått fortsatt förtroende på innermittfältet vilket jag tycker låter ganska intressant. Har man två bröder med sådan enorm kapacitet på mittfältet så är sannolikheten ganska stor att det finns liknande talanger i David. Visserligen är äldste brodern Elm redan nu allsvenskan i särklass bäste targetplayer men jag tror inte att Nanne tackar nej till ytterligare ett alternativ på mittfältet.

Även vi spelar träningsmatch i morgon. Dock inte mot Halmstad men väl mot Alsjöholm. Vi mönstrar en sjutton eller arton (aderton på korrekt svenska...) man i morgon och glädjande nog kan vi konstatera att Johan Eriksson skall få deltaga i sin första match för ett representationslag genom tiderna. Kul och välförtjänt tycker jag.
För övrigt var det bra fart på gårdagens träning som genomfördes i Allsbohallen. Styrka stod på schemat och starkare blev vi säkert. I alla fall en del av oss.

För egen del så genomfördes träningen på halvfart vilket dessvärre nog kommer vara vad jag mäktar med en tid framöver då en del märkliga och framför allt störande symptom ska undersökas först. Dock kommer jag att finnas med i laget i morgon, förutsatt att kraft finns.
 
Mitt under bloggandet i afton så bröts detsamma av för en stunds badande med Liam. Eller så här var det; Liam badade och Jojje och jag som satt bredvid och höll i pojken blev minst lika blöta då den unge herr Sjöndin nyligen har upptäckt /a, sina styrka i benen. /b, hur vansinnigt kul det kan vara att sparka med de där små benen i vatten eftersom det då stänker ganska mycket på dom som sitter och tittar på.

En styck tacosbuffé har underkvällen avnjutits och man får säga vad man vill om det mexikanska köket tilltalar mig. Jag tröttnar aldrig på tacos tror jag. Alla andra maträtter kan man liksom föräta sig på. Pizza, raggmunkar och liknande. Dock aldrig tacos eller för all del heller inte havregrynsgröt som jag har ätit med en skrämmande frekvens sedan oktober 1981. Dock lade jag om från Axas klassiska standardhavregryn till den fiberberikade för en sju-åtta år sedan och sedan dess kan jag inte äta den utan fiber. Konstigt.

Trading deadline i NHL tyckte jag personligen var mindre berikad på stora trader än tidigare. Det bästa bytet gjorde nog Calgary Flames som bytte till sig Olli Jokinen som enligt mig i sina bästa stunder tillhör det absoluta toppskiktet i NHL. Han påminner ganska mycket om Mats Sundin tycker jag. Jokinen fick en mardrömstart i sin nya klubb och drog på sig en utvisning för slashing i sitt första byte för sin nya klubb, men efter det så gick allting Kuopio-födde Jokinens väg. Jokinen gjorde två mål innan första perioden var till ända och Flames vann matchen med stabila 5-1 på bortaplan mot erkänt svårspelade Philadelphia Flyers.
Flyers bytte för övrigt till sig Daniel Carcillo från Phoenix,som antagligen är den tuffaste jävlen i NHL sedan Dave "The Hammer" Schultz dagar på sjuttiotalet.Schultz har det gällande utvisningsrekordet på 472 minuter på en säsong vilket han ådrog sig i just Flyers säsongen 74-75. Hade Carcillo fått spela alla matcher förra året så hade vi åter fått se en man över 400 minuter i boxen i NHL. Detta är definitivt inget att eftersträva, men det är ovanligt, väldigt ovanligt.

Listan fortsätter även i afton:

PLATS 21. Dennis Randewall, Johansfors IF. 2005-?
Slår man upp ordet "eldsjäl" i ett uppslagsverk så hittar man där en bild på Dennis Randewall. Få människor tror jag har betytt så mycket för sin klubb som denne man gjort. Dennis är ordförande, gräsklippare, ritsare, sammankallande, tusen grejer till samt en sjuhelvetes fotbollsspelare. Dennis har under de åren jag spelat i forsen mest huserat i försvaret och gjort det med den äran. Förra året flytatde Polaren Per upp Randewall på mitten och även där gick det efter noterna. Bra skott, bra speluppfattning ett hjärta stort som Globen och en grym vilja för JIF:s bästa i alla väder. En oerhört sympatisk och vänlig själ som brinner för fotboll i allmänhet och JIF i synnerhet. De tre första säsongerna har varit en ära, och jag hoppas på många fler tillsammans. Dessutom är han också medlem i den i framtiden klassiska grupperingen "Knattarna" som består av bror min som är Knatte, jag själv som Fnatte och Dennis som Tjatte...
Plats 21 alltså Dennis Randewall.
Dennis Randewall

Nu är det som så här att en styck liten kille som är här besök i kväll är lite trött så jag ska gå och umgås lite med honom innan han somnar.

För er som är intresserade så spelar alltså JIF-Alsjöholm i morgom eftermiddag klockan 15.00 på konstgräset.

/~~/

Lisbeth Salander

I kväll är det något så ovanligt på schemat som biografbesök. Jojje och jag går väldigt sällan på bio men i afton har vi beslutat oss för att gå och se Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor". Enligt vad jag har hört så ska filmen vara riktigt bra precis som boken.Men jag vill gärna se den med egna ögon innan jag bildar mig en uppfattning. Alla jag har pratat med är dock rörande överens om att Noomi Rapace gör rollen som Lisbeth Salander alldeles strålande. Ska bli intressant att se.

Trading Deadline i NHL är fortfarande några timmar bort och ännu har inte det riktigt smaskiga affärerna gjorts. Sean Avery skrev förvisso på för sin gamla klubb NY Rangers igen efter en tid av dispyter, farmarlag och bråk i Dallas. Rangers plockade Avery från den så kallade re-waiver-listan. Rangers och Dallas har kommit överens om att Rangers betalar halva hans lön under de kommande fyra säsongerna. Dallas accepterade att betal den andra halvan. Detta kan förstås låta underligt men för Dallas del var det nog det bästa man kunde göra eftersom ingen ville köpa Avery med det nuvarande kontraktet. Så i stället för att betala full lön till någon i farmarligan så fick man på detta viset in i alla fall hälften av Averys lönekostnad från Rangers.

Ur blågul vinkel så är det enda som hänt hittils det att Nicklas Hävelid byter klubb från Atlanta och blir klubbkompis med Johnny Oduya i New Jersey. Grabbarna på "fel" sida Hudson-floden har något stort på gång. Martin Brodeur är dessutom tillbaka och verkar hur het som helst. Är bara några futtiga vinstmatcher från NHL-rekordet och närmar sig också rekordet för hållna nollor med stormsteg.
Devils gjorde en bra affär när man bytte till sig Hävelid i utbyte mot finske backen Anssi Salmela.

På fredag kommer Liam hit på besök. Det var ett tag sedan han var här nu och det ska bli riktigt kul att träffa honom igen. Ann-Sofie och Marcus skulle hitta på något och erbjöd oss att vara barnvakter vilket vi nappade på med ens.

På lördag sedan så är det dags för säsongspremiär då vi i JIF sparkar i gång mot Alsjöholm på konstgräset. Vi tränade igår och jag måste verkligen säga att det var bra fart. Det är många som har tagit ett kliv framåt och det är kul att se. Ingen kan vara säker på en plats i årets upplaga av JIF. Jo möjligen Axel, jävlar vad het han ser ut. På planen speciellt. Jag sticker ut hakan och påstår att kommunens bästa målvakt står i JIF.

För egen del var det en seg träning i går. Jag har haft diverse bekymmer under en ganska lång tid med yrsel, nedstämdhet och hängighet och får absolut också hjälp med detta, men i bland tryter orken och i går var man hängig under träningen. Genomförde dock träningen ändå men hade lite högre krav på mig själv.. Visserligen har man aldrig varit någon stjärna inom fotbollen men det blir sannerligen inte lättare om man inte mår riktigt bra. Detta ska det dock bli ändring på inom kort är tanken. Ja, kanske inte min stjärnstatus inom fotbollen utan mer mitt egna välmående då...

Jakten på den allra bästa spelare jag någonsin spelat med går vidare. Idag har det blivit dags för plats 22.

PLATS 22:  Mattias Evestål, Lindås BK 2005.
Nu tänker antagligen många att nu har det nog fan slagit slint ordentligt i det där blogghuvudet. Evestål bara 22:a? Så här ligger det till. Jag anser att Mattias Evestål var bäst av alla i kommunen förra året och jag är övertygad om att han kommer att göra succé i Nybro. Men denna rankingen grundar sig på när jag och vederbörande spelade i hop och Eve och jag gjorde bara det under knappt ett år i LBK och det var 2005. Evestål var förvisso riktigt bra redan då, men jag kräver mer tid tillsammans för att kunna hamna högt upp på denna lista.
Eveståls vänsterfot är grym. Hans kämpartakter och vilja att vinna likaså. Jag såg lite på Nybros framfart i Nybro Open och konstaterade att Evestål har blivit ännu bättre än tidigare. Kul att se. Emmaboda IS kommer att få det ordentligt jobbigt att fylla tomrummet efter honom under den kommande säsongen. Jag kan inte annat än att önska lycka till i Nybro. Vill du klättra på listan så är det dock JIF du ska söka dig till min vän!


Mattias Evestål


Fatta att det snart är helg igen. Veckorna rullar på utav bara fan! Jag hörde förresten att Volvo drog tillbaka bonusarna till cheferna. Det måste ha varit det bästa beslutet dom har tagit på den fabriken de senaste åren. Själv räknar jag knappast med någon som helst bonus. Jag är snarare nöjd om jag får behålla den lilla lön jag har utan att få den sänkt som vårt fackförbund skrivit under på. Jag undrar hur det skulle bli på Flygt i fall Metalls medlemmar fick en sänkning medans övriga flygtare inte fick det. Jag kan inte tänka mig att det skulle gynna någon. Det skulle bli inbördeskrig.

Två veckor kvar tills det åter är dags för VIkingBowling. Den sjunde deltävlingen i ordningen. För Lasse Mourinho är det vinna eller försvinna som gäller. Franzén är fast övertygad om det senare. Det cirkulerar ett envist rykten om att Mourinho ska ha spelat en 202-runda med sin son. Vi vet inte riktigt hur vi ska tolka dessa signaler Franzén och jag men har kommit fram till att det finns absolut ingenting som tyder på att dessa uppgifter skulle innehålla någon som helst sanning. Vad Frisk själv säger är på något vis inte väsentligt i frågan.

Nu börjar det dra ihop sig mot bion.

/~~/

Bonus

Om man driver ett företag som går så in i helvetes dåligt att man måste sparka tusetals och åter tusentals anställda. Hur kan man då från styrelsen sida motivera att betala ut skyhöga bonusar till höga chefer? Så fungerar det på Volvo.
Styrelsens egen motivering var att om inte vi betalar ut bonusar till cheferna så försvinner dom och deras kompetens från företaget. Då börjar jag ju så smått fundera på vilken jävla kompetens man snackar om. Driver man ett företag så dåligt att man måste sparka tusen miljarder arbetare så kanske det är just kompetens man inte har. Inte fan hade man gett Nanne Bergstrand en saftig bonus om han fört Kalmar FF ner i division tre? Då hade man väl sparkat honom i stället. Nu är jag inte så insatt i detta men jag tycker det är horribelt av Volvo att göra så här. Det är rent ut sagt ett hån mot de stackars satar som vackert fått lämna sin jobb.Även mitt egna fack, IF Metall, har idag tecknat någon form av avtal som gör det möjligt att sänka min lön, permitera mig och skicka mig på utbildningar. Ska man spara in pengar på att sänka löner, ja då är sannerligen inte min check rätt ställe att börja på. Den saken är säker. På ett sätt tycker jag detta är otäckt, men å andra sidan så får man verkligen hoppas att det räddar jobben för många människor. Då ställer jag upp.
Som Metallordföranden Sten Löfwen sa så befinner vi os inte i en lågkonjuktur eller dåliga tider, vi befinner oss i den värsta krisen genom tiderna. "Isgata rakt ner för ett stup". Det är ord och inga visor och man börjar fatta allvaret i detta.

Nu lämnar vi ekonomin...

Tampa gjorde något så oväntat som att vinna en match. I natt var man i den kanadensiska delstaten Alberta för att där stöta på sin gamla trätobroder Calgary Flames som man tampades med om Stanley Cup 2004. Lightning har för övrigt endast två spelare kvar i truppen sedan den tiden; Martin St.Louis och Vincent Lecavalier. Bägge blev i natt tvåmålsskyttar när Tampa vann matchen med 8-6. Ett ovanligt resultat nu för tiden och Martin St.Louis sade själv efter matchen att den var som hämtad från 1980-talet.
Tampa bröt därmed sin föga smickrande svit på sju raka matcher utan vinst.

Annars noterar jag att Johnny Oduya gjorde ett mål och en assist när Devils vann med 3-0 mot Philadelphia Flyers. I den matchen blev fantommålvakten Martin Brodeur historisk då han höll nollan för 100:e gången i sin ytterst framgångsrika karriär.
På onsdag kväll infaller "trading deadline" och det innebär att då är det slut med spelaraffärer för denna säsong. Många passar nu på att rusta inför kommande slutspel.

Har fortfarande Patrik Nordströms dunderhugg på näthinnan, när han klöv såväl vedträ och huggkubb i ett enda hugg i lördags. Imponerande...

I kväll kommer det återigen att bli spinning i simhallen. Jag gillar spinning måste jag säga. Det måste verkligen vara bra träning. Alla sexton hojarna är bokade av JIF och det verkar också som att samtliga kommer att bli utnyttjade.

Jag var nere och tittade på Emmabodadamernas träningsmatch i går kväll mot Växjö. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av EIS. Kvicka,rappa,hårda och konditionsstarka så slog man enkelt kronobergskorna med 4-1. Jag såg förvisso bara andra halvlek i kylan vid konstgräset men spelet jag såg värmde verkligen. EIS målskyttar var Lisa Franzén, Emma Moline, Juia Lindholm och avslutningsvis så knorrade Frida Andersson in en frispark med vänstern vid Växjö-målvaktens stolprot.

Tiffany Persson i Hipp Hipp, besöker alltid Apoteket på måndagar...

Fortsätter även i dag min nedräkning på listan över de 25 bästa spelarna jag spelat med. David Bergkvist hmande i går på plats 24 och var rent av förkrossad över detta enligt uppgift. Nu hjälper det föga i denna hårda tävling.
Jag ångar på med plats 23.

PLATS 23: Peter Fagerström, Lindås BK och Johansfors IF.
Peter och jag spelade ihop för Lindås mellan 1999 (?) till 2005 för att i år återförenas i Johansfors. Peter är antagligen den allra lugnaste fotbollspelaren som jag någonsin spelat med. Väldigt spelskicklig och juste spelare som har använts på mångder av positioner genom åren. Vill till exempel minnas att 196 cm Fagerström ett år var hyllad anfallare i det C-lag vi ett år hade i LBK som sopade banan med samtliga motståndare. Så här på äldre dagar gör han sig bäst i backlinjen med sitt lugna och förståndiga spel. Hans största meriter torde vara den uttagningen i ÖS-elvan han fick "trots djävulska bekymmer med allergi". Ingen vet än idag vilken sorts allergi det var tal om, men det hör inte till historien.
Jag vet med säkerhet att Peter kommer att göra stor nytta i division sex med Johansfors.


Peter Fagerström är stolt över 23:e-platsen på listan!


25. Henrik Medin, Långasjö GOIF, 2004
24. David Bergkvist, Johansfors IF, 2006-2008.
23. Peter Fagerström. Lindås BK 1999-2005. Johansfors IF 2009- .

Nu gäller det att återigen leta fram cykelbyxorna för i kväll blir det åka av!

/~~/

Sjukamp

Det blev inte Jerry Ahrlin som tog hem segern i Vasaloppet som jag var så tvärsäker på innan starten. Det blev i stället Daniel Tynell från Grycksbo som blev bekransad av kranskullan. Tynell försökte flera gånger under loppet att rycka i från tätklungan men gruppen hämtade in honom relativt lätt och snabbt barje gång, tills han i en sista kraftansträngning fick några sekunder på i första hand jagande Oskar Svärd med några kilometer kvar. Sekunderna drygades ut hela återstoden av loppet och väl i mål så hade Tynell 23 sekunder till ner till Oskar Svärd.
Daniel Tynell var bäst och mest välförtjänt av segern då han såg piggast ut igenom i stort sett hela loppet. Ahrlin, Rezac, Svärd och de andra hade inte tillräckligt med krafter för att stoppa Daniel Tynell från att ta sin tredje titel i världens största skidlopp.

Har hafr SMS-bevakning på Johannes Medins kamp för att ta sig till Mora och enligt det senaste SMS:et jag fick så beräknas han vara i mål runt 17.30. Bra jobbat!

I går så hade vi i Johansfors en sjuhelvetes friluftsdag. En styck sjukamp skulle genomföras och fyra styck lag var vi som skulle genomföra den. Mitt lag, ledda av nyförvärvet David Håll, bestod förutom mig och lagkaptenen även av Axel Karlsson, Marcus Joelsson, Lasse Frisk, och Patrik Nordström. Ett tungt och rutinerat manskap med andra ord. Första grenen var trehjulingscykling på en liten bana som Peter och Dennis fixat. Här inledde vi otroligt starkt efter smått fantastisk cykling av Axel. Även övriga i laget cyklade på toppen av sin förmåga men vi fick finna oss i att dessvärre inte kamma hem några poäng till slut ändå i denna gren. Ettan i var gren fick två poäng och tvåan fick en. Övriga två gick poänglösa.

I gren två så var det synkroniserad gång på schemat. Två långa plankor med hällor för sex par fötter lades fram och sedan gällde det sannerligan att samarbeta utav bara fan. Det gick käpprakt åt helvete på första steget men sedan fick vi in snitsen och var i solklar ledning vid vändningen men där gick Davids fothällor sönder och tumult uppstod. Det hela slutade med att vi inte heller här fick några poäng.

Tredje grenen senare var lagd på annan ort. Ortens namn är fortfarande okänd men om kör ett par timmar in i skogen och sedan svänger höger och fortsätter ytterligare några timmar så är man halvvägs där.
Tredje grenen var vedklyvning och vi skickade fram Patrik Nordström som vår representant och Nordan gjorde ingen besviken då han klöv vad som än hamnade under yxen inklusive hela jävla huggkubben och succén var ett faktum. Två friska pinnar inkasserade och vårt "winning-streak" hade bara börjat.

Gren fyra var stockkastning och sitter man inne med en resurs som Marcus Joelsson i laget så är kommentarer överflödiga. Två nya färska pinnar.


Stockstötarkonungen Marcus JoelssonFemte grenen var min paradgren säckhoppningen. VI fick en lysande start efter fenomenalt hoppande från Nordan. Undertecknad som uppenbarligen sitter inne med talang för denna gre fick äran att hoppa två vändor då Joelsson vilade sin gamla säckhopparskada från -83. Jag kunde till och med kosta på mig att hoppa de sista metrarna baklänges.
Tredje raka segern!

Gren sex var den mest givna segern under lördagseftermiddagen. Dragkamp. Axel Karlsson, Patrik Nordström, Marcus Joelsson. No further questions... Två poäng.

Den avslutande grenen ute i skogen var också den i särklass mest underhållande. Lerduveskytte. Jag har aldrig tidigare i mitt liv utövat den idrotten men måste säga att trots att jag var fullständigt värdelös på det så var det skoj. Alla fick fem skott. Jag träffade inte en enda duva på mina fem men var nöjd ändå. Hela vårt lag var en stor besvikelse inom detta område och inga poäng utdelades i vår favör.

När vi senare återkom till klubbstugan så var det fotboll,bärs och mat som gällde. Visserligen hade vi blivti väl gödda av Roy Randewall ute i skogen då han stod för grillandet av korv och fläsk. Söte tid vad gott det kan vara med grillat fläsk. Har aldrig tidigare ätit fläsket grillat utan bara stekt, men vilken smaksensation. Plus för det!
Som sagt så dracks det bärs, kollades på fotboll och käkades. Denna gången var det en magnifik smörgåstårta från kommunens bästa fik, Emmagården, som stod på menyn. Efter maten så var det dags för sjukampens ytterst oväntade åttonde deltävling, frågesport. Även här visade vi oss vara snäppet bättre än våra lagkamrater och tog därmed föga oväntat hem totalsegern vilket gav en T-shirt, en nyckelring, en keps plus att vi blir ansvariga för avslutningsfesten i höst.

Clas Fredriksson var djupt bedrövad över det faktum att jag aldrig publicerade några bilder på honom här. Jag tar givetvis åt mig av detta och ordnar detta bekymmer per omgående.


Axel Karlsson och Clas Fredriksson är pigga efter en dag fylld av friskluft och natur!


Efter detta så fortsatte festen för de allra flesta. Vi satt kvar i klubbstugan och snackade skit och hade trevligt. Några valde senare att gå hem till Kent Fransson och fortsätta festligheterna där. Vi,jag, Martin, Frisk och Peter, valde att ta kvällen och åkte hem med Cornelsen och Petra. Efter ytterligare någon öl hemma i min källare så tog vi vårt förnuft till fånga och stämplade ut för denna gång.
Tack för en fantastiskt rolig kväll som blev hellyckad på alla vis!

För er som undrar hur det gick med Andreas Klevtun efter den hemska skadan i Nybro Open så kan man säga som så att det mesta var trasigt i knät och att det kommer att ta ett tag innan han är tillbaka på planen. Korsband var av, menisken var sönder och något så uttänjt ledband hade inte doktorerna i Kalmar någonsin sett.


Andreas Klevtun, svårt knäskadad. Dock törstig.


Johannes Medin gick i mål som nummer 9646 i uppe i Mora. Tiden blev 9.15.15. Bra gjort!

Nu ska jag snart bege mig ner till konstgräset för att där titta på en halvlek när Emmabodas damer har träningsmatch-premiär mot Växjö. Matchtiden är satt till 17.15, men jag nöjer mig nog med andra delen av matchen tror jag.

Jag fortsätter min nedräkning av de 25 bästa fotbollsspelarna jag spelat med. Idag har det blivit dags för plats 24:

PLATS 24:  David Bergkvist, Johansfors IF.
David och jag har kamperat i hop under ganska många matcher på JIF:s mittfält 2006 och 2007. Bergkvist spelade alltid bollen väl och var och är säkert fortfarande mycket duktig på huvudet och fasta situationer. Duktigt med bägge fötterna vilket är ganska ovanligt i dessa divisionerna.Dessutom en vinnarskalle med stort taktiskt kunnande. Har dessutom sett den gamle irländske strikern Niall Quinn naken på en pubtoalett i London vilket i sig nästan ger David en plats på topp-tio.

25. Henrik Medin. Långasjö GOIF,2004.
24. David Bergkvist. Johansfors IF, 2006-2008.

Nu blir det konstgräsplanen.

/~~/


RSS 2.0