Åshöjdens HC

Så var det då helg igen vilket sitter som en fläskläpp varje gång. Denna veckan har som vanligt präglats av materialbrister vilket innebär att när materialet väl kommer nästa vecka blir det övertid och antagligen även lördagsjobb. Jippi.

Ikväll kommer det att spelas poker. Vi är ett gäng som har spelat ihop under några år även om det var ett tag sedan nu. Varje gång vi har spelat så har den först utslagne i varje runda fått böta 20 kronor i en burk som numera är ganska full. denna burk kommer vi att spela om i kväll. Eller rättare sagt hälften. Det kommer ett uppsamlingsheat senare i vinter för deltagare som inte kan närvara ikväll. Jag har goda förhoppningar om vinst denna afton och känner att det är i kväll det ska ske!

På söndag ska jag på dop! Jag ser verkligen fram emot denna tillställning och tycker att det ska bli kul att få gå till kyrkan i något glatt ärende. Annars är det alldeles för mycket begravningar som jag har deltagit på och alldeles för lite bröllop och dop. Det är min vapendragare Peter Fagerström och Karolina Svenssons son Max som ska döpas till just Max (med andranamnet Markus efter Karros alldeles för tidigt bortgångna storebror). Ser som sagt verkligen fram emot detta och för första gången i mitt liv spekulerar jag om vad jag ska ha på mig flera dagar i förväg...

Jag skrev häromdagen om den ytterst glada Kalmarsupporter som grät glädjetårar. Svante hittade länken och här är den...Det är förstås den förste killen som blir intervjuad jag menar och jag måste erkänna att jag har ofantligt svårt att hålla mig för skratt. Vilken hjälte...Jag har sett den säkert 30 gånger den senaste halvtimmen. För övrigt har vi en underbar dialekt här nere...

Dock få Kalmar svårt att försvara guldet om Håkan Mild håller i Blåvitts träningar under nästa såsong...Tack för länken Mange.

NU blir det mer hockey eftersom jag har haft en fantastiskt intressant debatt om Elitserien med mina vänner bland kommentarerna. Jag tycker att det ämnet är alldeles för intressant för att avhandlas där så jag lyfter up det här i stället. Skiter du i Elitserien så rekommenderar jag att du hoppar över dett atycket och gå och ge någon du tycker om en kram i stället.

Jag tänkte fortsätta debatten om som jag började häromdagen om att stänga Elitserien. Detta förslag var jag precis som väntat ganska ensam om. Jag tycker bara att det är synd att vad som en gång var världens näst bästa liga nu är omsprungen av mångder av ligor och är kanske inte ens mer än nummer tre-fyra i europa längre och detta är verkligen inte bra. Jag hävdar ju att ett bra alternativ att utveckla ligan är att stänga den och göra två grupper á tio lag i varje. En i norr och en i söder. Egentligen skulle jag vilja att man tog in lag från Finland också men det tror jag tyvärr inte är möjligt än på länge.

Att stänga serien skulle innebära att de 20 lag,(20 lag vill jag ha) som är där i lugn och ro skulle få växa och skapa stabila organisationer och i lugn och ro kunna utveckla inhemska talanger som idag alldeles för ofta blir petade till förmån för någon halvpissig tjeck, fet amerikan eller en alldeles för gammal ryss som enligt uppgift ska prestera bättre en den egna junioren ifråga. Kontentan blir att junioren aldrig riktigt får chansen, utom möjligtvis med sporadiska inhopp i seriens inledning. Mattias Tedenby i HV 71är ett utmärkt exempel på detta. HV värvar gamla finnar som förvisso är ganska kompetenta spelare men det lämnar sannerligen ingen plats till en sådan som Tedenby. Vad händer med honom då? Jo han bli utlånad till IK Oskarshamn i Allsvenskan och där kan jag garantera att han inte på långa vägar utvecklas på samma vis som han skulle gjort i HV71. Så sent som i slutet av förra säsongen spåddes Tedenby en lysande framtid men sedan började denna säsongen inte lika bra som den förra slutade och vips så var grabben borta, inte bara ur laguppställningen utan till och med ur laget och detta händer flera gånger i veckan. Tro mig, jag följer Nybro Vikings och jag blir lika förundrad varje gång det kommer en ny spelare som ska spela tre matcher med laget för att sedan försvinna för att sldrig mer komma tillbaka, inte i Nybros uniforn i allafall, men däremot är det fullt troligt att samma pojk senare under säsongen likväl skrinnar ut på Victoriahallen, fast då i ett annat lags dräkt.

Vad jag säger är att de spelare i 18års-åldern som verkligen är talanger MÅSTE få chansen bland dom bästa, och då verkligen få en riktig chans. De som inte håller måttet lär inte bli bättre av tre matcher i Nybro eller Bofors. De som inte håller måttet bör väl i så fall bli utlånade minst en hel säsong.
Varje talangfull junior är inte en ny Henrik Zetterberg direkt, men han kanske kan bli. Se på Oscar Möller, Johnny Oduya, Alexander Edler , Douglas Murray eller till viss del även Marcus Näslund. Ingen av dessa lyckades så värst bra i Elitserien, några av dom kom aldrig ens dit men samtliga är nu ordinarie i NHL.

Sedan kommer ju givetvis diskussionen om att hela charmen med att vem som helst ska kunna ta sig upp i Elitserien försvinner, man tar bort möjligheten att göra en "Åshöjden". Den chansen finns inte i vilket fall som helst. Senast någon lyckades med detta var väl Väsby och under deras säsong i högsta serien 1987-88 fast jag vet inte om man kan kalla det en åshöjdenhistoria i alla fall eftersom Väsby under många säsonger innan etablerat sig i näst högsta serien.
Elitserien som jag vill ha den skulle som sagt innefatta två grupper med tio lag i varje viklet den finurlige snabbt adderar till 20. 20 elitserielag alltså. Om man tittar rent historikst så skulle jag vilja hävda att det inte funnits så många fler än 20 Elitserielag genom tiderna. Ta dagens tolv och lägg på Västerås,Björklöven, Malmö, Leksand, AIK,Mora, Hammarby, Väsby och Örebro och summan blir 21. Hammarby finns väl knappt längre och Väsby och Örebro harvar nere i tredje högsta serien och lär väl inte vara aktuella för Elitserien innan Max Fagerström fyllt 90 i vilket fall som helst. Då fattar man att Elitserien redan idag är en serie för speciellt utvalda. Dom lag som till dags dato aldrig spelat i Elitserien lär sannolikt inte heller göra det inna nämnde Max Fagerströms barnbarn fyllt 90.
Då kan man lika gärna ta in dom forna Elitserielagen bortsett från Örebro,Väsby och Hammarby och komplettera med två andra och stänga serien. Växjö och ett lag till från Göteborg/Boråstrakten så skulle man enligt mig ha den ultimata serien.
Åshöjdens HC lades ner i samma stund som man började fylla ligan med halvtaskiga utländska importer.Ligan innehåller i dag ytterst få riktiga profiler eller stjärnor. Förr var Elitserien ett aldrig sinande ämne i fikarum och på skolgårdar men idag är det märkbart tyst. Ingen bryr sig längre om den på samma sätt och jag tycker det är så vansinnigt tråkigt.  Ironiskt nog är ligan på väg att bli så kass och ointressant  att det snart är möjligt för Åshöjdens HC att gå igenom hela seriesystemet.

Titta på nya Champions League i hockey. De svenska lagen har ju inte en suck mot schweizare och ryssar. Man måste hitta på något med Elitserien.

Varför fotbollsallsvenskan blev inblandad i denna debatt ibland kommentarerna vet inte jag. Jag vet bara att den Allsvenskan är mer intressant än någonsin, mer följd än någonsin (även om publiksnittet sjunker följer fler än någonsin matcherna via tv,internet och övrig media) och har dessutom fler långt många fler profiler än någonsin och definitivt mängder av fler profiler än Elitserien så där är inte behovet av att göra något alls lika stort. Där finns inte ens något behov. Allsvenskan i fotboll är inte, har aldrig varit,kommer aldrig att bli och har heller inte ambitionen att vara en av världens bästa ligor och dessutom är den ligan på väg i rätt riktning ändå. Där behövs inte görs något.
Elitserien är inte på väg i rätt riktning utan är på väg att rasa ner bland B-ligorna i Europa och jag tycker som sagt att det är synd när det verkligen finns möjligheter att lösa det. jag säger inte att min idé är den enda, men det är i alla fall en idé.

Nu blir det en halvtimme på soffan för att orka med den ytterst tuffa pokerturneringen ikväll.
/~~/

Kommentarer
Postat av: AK

Citerar Magnus Nyström i dagens Expressen...



"Att vi har en så jämn elitserie här hemma vill många få till att kvaliteten blivit sämre. Och alla kritiker kan förstås använda Linköpings pinsamma och HV:s dåliga Champions League-spel som argument för sin sak.

Men, nej.

Jag hoppar inte på det tåget.

Elitserien har inte blivit sämre.

Visst, några lag har svajat lite. Men de flesta lag har blivit bättre.



Okej, några profiler har försvunnit. Men kolla också vad vi har fått i stället: Stjärnor som Kenny Jönsson, Marcus Ragnarsson, Jaroslav Hlinka, Mats Zuccarello Aasen, Nikos Dimitrakos...

Alla fantastiska juniorer har jag hyllat flera gånger om. Och Kanada har stor anledning att trots hemmaplan frukta det svenska laget i junior-VM.

Bengt-Åke Gustafsson har sällan haft en så bra grund för ett slagkraftigt VM-lag här hemma i elitserien.

Så sluta gnäll, ni som gör det.

Njut i stället."

2008-11-14 @ 22:03:33
Postat av: Ante

AK:Han förklarar ju inte varför man inte kan använda HV71:s och Linköpings dåliga spel som argument.



Han talar heller inte om vilka profiler som har försvunnit.



Han talar inte om vilka juniorer som är så fantastiska. Det finns några som Pääjärvi-Svensson och Markström som kan bli riktigt bra, men Expressen verkar inte ha koll...



Han påstår att Elitserien inte har blivit sämre? AK för tusan, det måste du väl i alla fall inse att den blivit?



Han lyfter fram fem namn. Jönsson, Ragnarsson, Hlinka, Zuccarello-Aasen och Dimitrakos. Jag hävdar bestämt att fem inte utgöt profilerna i Elitserien.De riktiga profilerna är Rickard Wallin, Lubos Bartecko, Kenny Jönsson (vilket han nämnde, Tommi Kallio, Johan Davidsson,Fredrik Bremberg, Nicke Sundström,Linus Klasen,Jan Hlavac, Jacob Markström, Johan Holmqvist,till viss del Dimitrakos( men han ser jag mest som en misslyckad NHL-föredetting som är här för att tjäna pengar, mest på grund av att hans kvalitéer duger i dagens Elitserie) och Zuccarello (han kan bli något, men det gör han inte poäng på några matcher så lär vi få se honom i Victoriahallen snart...) men vad har dom gjort? 10 matcher i serien? Det räcker inte för att bli en profil. Den störste profilen och antagligen den klokaste profilen är Nicklas Wikegård,trots att han inte har något att göra med Elitserien längre,hans idéer är oftast sunda och realistiska och svenska ishockeyförbundet borde lyssna mer på honom.



Som du märker AK så är inte många av varken Expressens eller mina profiler under 78 år...



För övrigt kan jag lova att det har funnits betydlit bättre urval för Bengan att välja ur. Till exempel 2006.



Däremot håller jag med om att Kanada bör se upp med svenskarna under JVM.



Och sedan skulle jag inte kalla det för gnäll,utan snarare en annan vinkel.





2008-11-15 @ 00:05:23
URL: http://www.yzerman.se
Postat av: Tappen

Aldrig stängda serier! punkt!

2008-11-15 @ 09:00:17
Postat av: Ante

Tappen: =)

2008-11-15 @ 10:14:33
URL: http://www.yzerman.se
Postat av: AK

Ante: När det gäller stängda serier säger jag precis som Tappen- den punkten kommer jag inte att böja mig på.

Inte innan TAIF är i Elitserien...:-)



På vilket sätt har t ex basketen f ö blivit bättre av en srängd liga???



Vad gäller frågan om bättre lr sämre Elitserie i år har jag ingen aning.

Tänkte bara du skulla tagga igång lite på Nyströms krönika...:-)

2008-11-15 @ 15:44:41
Postat av: Ante

AK: Basketen är väl i storstadsregionerna den näst största sporten antar jag och jag har faktiskt aldrig någonsin hört ett ont ord om deras stängda liga. Basketligan spelar efter ett system som innebär att antalet platser i serien inte är förutbestämt utan där avgör kvaliteten på laget,ekonomin,arenan och ungdomsverksamheten. Har man stabila lösningar på de kriterierna så har man chansen att spela i ligan. Ligan är alltså stängd för upp-och nedflyttning men man kan fortfarande ta sig in och ur ligan om man klarar/inte klarar de krav som man satt upp. Basketens tävlingsutskott tar emot anmälningar varje år och granskar sedan klubbarna innan beslutet tas om vilka och hur många lag som ska spela i den "stängda" ligan.Nya föreningar är garanterade minst två års spel i högsta ligan för att på så vis ha lite tid att stabilisera sig.



Jag personligen tycker att basketförbundets system är ganska sunt på många frågor. Dock inte alla. Jag anser inte att man behöver välja in lag varje år utan det räcker om man gör det vid tillfällen då man ser att det finns lag utanför de 20 lag jag skulle vilja ha i en Elitserie i ishockey, som har vuxit sig så stora att en granskning om en Elitserieplats är aktuell. Är dock ganska säker på att det inte skulle bli aktuellt eftersom de 20 största klubbarna i Sverige är de 20 enda stora klubbarna i landet. Övriga lag skulle aldrig ha en enda chans i högsta serien.



Jag skulle vilja ställa en motfråga: På vilket sätt har basketen blivit sämre av en stängd liga?

Ligan är stabilare ekonomiskt än någonsin, sporten är större här än på länge,för till och med jag kan räkna upp några profiler och jag är som sagt totalt ointresserad. Jag kan för tusan till och med räkna upp en del dambasketspelare!



Nyströms krönika var det mest naiva jag läst.Hur kan Expressen betala en sån kille för att skriva en sån krönika? Bara påståenden och inte ett gram kött på benen. Då är det inte svårt att skriva sportkrönikor...

2008-11-15 @ 17:16:46
URL: http://www.yzerman.se
Postat av: AK

Tja, vad gäller basketen så är det en sport jag totalt tappat intersset för...den har väl f ö alltid varit stor i storstäderna o liten på landet?



Precis så litet blir i a f mitt intresse även för hockeyn när/om de stänger sin liga kan jag ju säga...

Man tittar väl till den när det är slutspel men fram till dess...vem f-n kommer att bry sig???

Redan idag skiter man ju fullständigt i vem som vinner Elitserien eller blir trea, det enda intressanta är ju kampen om att inte åka ur liksom.

Det är ju lite av samma orsak varför ingen orkar bry sig om NHL heller.

Det spelas ju bara en massa rätt meningslösa matcher i 80 omgångar liksom.



Allsvenskan ska vi ju bara inte tala om.

Kan lagen där inte ens gå upp är det ju bara att lägga ner hela Allsvenskan.

De får ju inte runt ekonomin idag när det ändå finns nåt att kämpa om, hur ska det bli sen när den idag lilla publik som finns också försvinner men ersorna finsn kvar???



2008-11-15 @ 21:34:07
Postat av: AK

PS Sen vuill du samtidigt inte stänga fotbollsallsvenskan o säger att den gått åt rätt håll???

Rätt håll?

Minskade publiksiffror!

Stor mediauppmärksamht?

Jo förvisso, men det gäller ju även hockeyn!



Och hur var det nu expert Wernersson sa i TV- det var den sämsta Allsvenskan de senaste 20 åren...

2008-11-15 @ 21:38:27
Postat av: Tappen

hm jag satte ju punkt.

2008-11-16 @ 09:16:17
Postat av: Ante

AK: NHL har defintivt aldrig varit större än vad det är nu. Dom slog alla tiders publikrekord förra månaden och intresset i Europa och Sverige är enormt. På många håll mycket större än intresset för den inhemska serien. Så är det bland annat för mig. Jag tycker precis som du att Elitserien har förlorat sin charm och det är ju precis därför man måste göra något medans det fortfarande finns en dragningakraft hit. NHL hade antagligen gärna spelat ännu fler än de 82 matcher grundserien utgör. Varför? Pengar så klart! Man fyller nästan varje arena varje kväll. Proffsidrott idag är tyvärr en fråga om pengar, pengar och pengar.



Däremot håller jag med dig om hockeyallsvenskan.Den hade blivit oerhört mycket tråkigare. Man hade givetvis fått ändra den också. Kanske ha ett sydsvenskt mästerskap till exempel. I alla fall hade man ju så klart varit tvungen att ta fram alternativa ligor för de lag som inte finns med i Elitserien. Givetvis.



Vad beträffar fotbollsallsvenskan förstår jag inte varför du återkommer till den hela tiden. Jag ser som sagt ingen anledning att stänga den. Det vore rent av dumt. För även om inte publiksnittet har ökat på arenorna så har intresset aldrig varit större än det är nu. Aldrig har de stora tidningarna skrivit så mycket om den ligan. Aldrig har internet varit så proppat med information och statistik från den ligan.

Elitserien tycker jag går åt precis andra hållet. Jag tycker intresset blir mindre och mindre för varje år, framför allt massmedialt. NHL stjäl mer och mer uppmärksamhet i de stora TV-kanalerna och tidningarna och sätt dig själv och räkna hur många NHL-matcher kontra Elitseriematcher Canal+ sänder live i veckan. Dom sänder ju för tusan fler NBA-matcher än Elitseriematcher och då är det inte riktigt bra.Elitseriens starkaste triumfkort är Niklas Wikegård och Hockeykväll i SVT som är ett utmärkt forum för intresserade. Annars vill jag nog påstå att det är ganska stendött om Elitserien i TV förutom på torsdags-och lördagskvällarna då C+ sänder livematcher.



Och sedan innebär det inte per automatik att man har rätt bara för att man heter Thomas Wernersson. Men oavsett om han har rätt eller inte så är intresset i alla fall stort.

Jag tror även att många "experter" anser att det var en dålig upplaga därför att Kalmar FF vann och inte ett storstadslag.KFF visade att toppen i Allsvenskan uppenbarligen håller ganska god europeisk klass eftersom man bland annat slog Gent med 4-1 i Kalmar och Feyenoord i Holland vilket är en bedrift som många nog inte fattar hur svårt det är.

Nä, Allsvenskan funkar utmärkt som den är och inom fotbollen går det ju uppenbarligen fortfarande att göra så kallade Åshöjden-klättringar även om det kommer bli mycket mer sällsynt även där.

2008-11-16 @ 09:36:51
URL: http://www.yzerman.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0