Cypern

Man får säga vad man vill om andra länder, men fan vet om ändå inte Sverige är världens vackraste land ur många aspekter. Jag tror det. Jag har tillbringat den senaste veckan på Cypern och har förvisso haft det helt fantastiskt, men när Moder Svea omfamnar en när man kliver ur flygplanet på hemmaplan efter en semester så är det något speciellt med det.

Veckan på Cypern var som sagt fantastisk. Vi bodde på ett hotell som hette Paradise Village och var beläget någon kilometer strax innan Ayia Napa. Hotellet var av hög klass och där finns ingenting att klaga på. Vädret var ypperligt om man gillar sol och värme då kvicksilvret väldigt sällan var under 35 grader. Regn existerar förmodligen inte på denna medelhavsö under sommarmånaderna. Maten var även den helt OK. Vi hade "all-inclusive" och i och med det så åt vi på hotellet vid mer eller mindre samtliga måltider under veckan vilket under de sista dagarna började kännas lite enformigt. Dagens i-landsbekymmer kanske, men så var det.

Vi även drack obegränsat ska kanske tilläggas...

En dag åkte vi med en båt längs kusten för att snorkla och i det helt fantastiskt klara vattnet så kändes djup på femton meter som om man mer eller mindre bottnade. En av den båtresans höjdpunkter var när vi fick se en skymt av den förbjudna staden på Cypern, Famagustas spökstad, som sedan kriget mellan grekcyprioter och turkcyprioter delades 1974. Den del som hamnade på den öppna grekcypriotiska sydsidan var en blomstrande vacker stad medans turkarnas del var en spökstad som inte en civil själ fått beträda sedan kriget 1974. Lyftkranar och allting stod kvar precis lika dant som då och även om vi inte fick åka så särskilt nära så var det lite kusligt att se den övergivna stadsdelen.

Hela Cypern är för övrigt tvådelat. Den norra delen som utgör ungefär 35% av den totala ytan är turkiskt territorium enligt Turkiet som är det enda land i världen som erkänt Nordcypern som självständig stat. Den södra sidan som utgör resterande 65% bortsett från ett par brittiska militärbaser som är enklaver som fortfarande tillhör Storbrittanien (hela ön var brittiskt innan 1960). Sydsidan är det Cypern som turisterna i allmänhet far till. Sydsidan är också långt mycket mer utvecklat än norra delen och har utnyttjat den gynnsamma turistnäringen till max medans nordsidan har varit stängd för allmänheten fram tills 2005 då det började bli legalt att korsa den så kallade gröna linjen som är en FN-styrd gräns som delar ön i två. Den gröna linjen är mellan 1-7000 meter bred och får endast beträdas av FN-styrkor. Även Cyperns huvudstad Nicosia är delad och är därmed världens enda delade huvudstad.


Det tvådelade Cypern


En vecka går fort utav bara fan i vanliga fall och ännu fortare när man har det gott så därför han jag knappt öppna upp resväskan innan det var dags att packa ihop den igen. Resan både dit och hem gick klanderfritt med undantag för att Peter körde på ett rådjurskid några mil innan Emmaboda på hemvägen. Dock skadade sig ingen och Peter kunde göra sin jägarplikt och se till att det skadade kidet inte led något mer och sedan körde även den familjen hem mot sina egna sängar.

Vad man saknar när man är borta utan regelbunden tillgång till vare sig internet eller andra nyhetskanaler är förstås allt skvaller i sportvärlden. Vi fick in SVT World på hotellteven och kunde vi en katastrofalt fungerande text-TV notera att Rasmus Elm har långt gångna förhandlingar med Everton samt att Zlatan Ibrahimovic är ytterst nära Barcelona (nu skriver emellertid Sportbladet att affären är klar eftersom Eto´o accepterat Inters bud, men svenska tidningar har ibland en tendens att var lite för snabba vi får väl se under morgondagen). Sportbladet skriver också att Sven-Göran Eriksson ska bli sportchef i... Notts County... Nottinghamlaget som är anledningen till att Juventus bär svartvitrandiga tröjor, Nottinghamlaget som är en av världens absolut äldsta klubbar om inte allra äldst. Nottinghamlaget som är bittra fiender med mina personliga hjältar på City Ground, Nottingham Forest. Personligen fattar jag inte vad fan Eriksson har i Notts County att göra, men något säger mig att det inte har med kärlek till den gamla klubben att göra utan snarare kärlek till pund.

Rasmus Elm tror jag inte hade kunnat hamna i en bättre klubb än Everton. David Moyes är väl så vitt jag vet fortfarande tränare där och han lär vara fantastisk. Everton lägger inte heller ut en massa miljoner på spelare som ska vara utfyllnad utan vill Everton ha Rasmus så tror jag att han kommer få en hel del speltid. Visserligen konkurrerar Elm i så fall med namn som Mikel Arteta, Phil Neville, Tim Cahill, Leon Osman (som har turkcypriotiska rötter passande nog i detta inlägg) och Steven Pienaar men Rasmus Elm är Rasmus Elm. Och den grabben i form är bättre än samtliga de andra så jag personligen tror att Everton hade varit ett bra val...

...men först ser jag helst att unge herr Elm sparkar Kalmar vidare i Champions League i morgon. Jag kommer förstås att vara på plats på Fredriksskans om jag får tag i biljetter. Jag har en ganska stark känsla av att KFF faktiskt kan rida ut stormen och ta sig vidare. Jag tror inte Debrecen är lika bra borta som hemma och därmed har Kalmar en god chans att ta sig vidare. Mardrömsscenariot hade förstås varit om ungrarna gör mål, då måste Kalmar göra fyra för att ta sig vidare vilket kan bli tufft. Jag håller som vanligt varenda tillgänglig tumme.

Har annars spenderat stora delen av dagen i Tingsryd hos min morfar på ett mycket trevligt beök!

Det är skönt att vara hemma!

/~~/

Kommentarer
Postat av: Simon

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sheffield_FC

2009-07-22 @ 06:47:55
Postat av: Ante

CountyFC" rel="nofollow">http://sv.wikipedia.org/wiki/NottsCountyFC

2009-07-22 @ 08:23:05
URL: http://yzerman.se
Postat av: AK

Ante: Varför har du själv valt en div 6-klubb om det inte vore för alla pengarna som ordförande Randewall hostade upp... :-)

2009-07-22 @ 11:13:33
Postat av: Ante

AK: Du har en poäng där Anders...

2009-07-22 @ 12:25:46
URL: http://yzerman.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0