Praktfiasko

Idag avslutas de olympiska spelen i Peking. I morgon påbörjas nästa olympiad som varar fram tills dess att elden tänds i London om fyra år. Få vet om det, men olympiad betyder just fyra år och en olympiad är den tidsrymd emellan två olympiska sommarspel eller två olympiska vinterspel. Förresten kanske det inte alls är så väst få som vet om det, det kanske bara var så att det var jag som inte visste om just betydelsen av ordet.

Annars har helgen flutit på bra. Snabbt som fan går ju veckosluten och söndagsångesten har börjat krypa på lite grand. Helgen har innehållit bland annat ett Kalmarbesök under gårdagen. Där inhandlades två par nya jeans och även ett par löparskor som jag i eftermiddag har tänkt att provspringa.
Kalmar en regnig lördagseftermiddag är för övrigt en väldigt deprimerande syn. Knappt en kotte ute på gatorna, förutom Kalmars musikkår som i ett lamt försök hoppades på att skapa trevlig stämning i city. Det lyckades sådär.

Jojje är i väg och sparkar boll och jag försöker få tiden att gå tills dess att det är dags att bege sig över gatan in till Peterskans för att där se när Kalmar FF spelar borta mot GAIS. Vid hemmamatchen i våras så blev vi i Johansfos IF bjudna på matchen av bröderna Elm. Då van Kalmar komfortabelt. Hoppas på en liknande matchbild i kväll. Dock utan äldstebrodern David som är avstängd.

På tal om löpning så känner jag flåset i nacken från mina lagkamrater Adam och Axel som även dom har börjat springa "min" runda. Axel hävdar att han gått under 27 minuter, jag kommer inte ihåg hans exakta tid , men han var inte alls långt ifrån det officiella rekordet som ligger på 26.09. Jag får se i fall mina nya skor idag kan hjälpa mig att putsa den tiden lite. Jag har dock inga större förhoppningar på det, men man vet aldrig í vilken form man är i förrän man har sprungit första kilometern. Den är av någon anledning alltid tyngst och tar längst tid. Det borde vara tvärtom kan man tycka, och är säkert det också för de flesta. Dock inte för mig. Jag är väl felskapt på något vis.

* Edit klockan 15.53 , rekordet slogs och lyder numera på 25.59 efter en bra runda. Speciellt första tre kilometrarna var riktigt snabba och där i låg grunden till den nya rekordtiden. Den femte kilometern var dock katastrofal så det finns fortfarande mycket att ta.


Som sagt så är OS över sånär som på en avslutningsceremoni. Som svensk så kan man bara sammanfatta det hela med ett enda ord: PRAKTFIASKO.

Det finns ytterst få ljusglimtar i den svenska truppen. Det är väl egentligen endast de som faktiskt lyckades med att ta medalj som får godkänt. Plus Jörgen Persson, Johan Wissman och möjligtvis även Stefan Holm och hon den där fäktartjejen, Emma Samuelsson, som trots allt gjorde bra OS. Övriga hade mer eller mindre lika gärna kunna stannat hemma så här med facit i hand.
Jag kommer aldrig att förstå varför man tar ut så jävla många idrottare i OS-truppen, som lik förbannat inte har en enda rimlig chans på att vara bland de bästa.
Visst, fanns det många medaljhopp som helt enkelt inte räckte till eller som hade otur. Kallur, Nystrand, Kedzierska och Nerell. Det är sannerligen inte dom jag inte tycker är värda sina platser. Det är dom 50-60 idrottare som inte ens var i närheten av att gå vidare från försöksheat,förstarundor och övriga inledningskval. Vem tog beslutet att dom skulle vara med? Då heter det att dom är med för att se och lära... Jag förstår inte vad det är dom ska hinna se och lära sig på de sekunder dom trots allt är i rampljuset på världens största scen. Lära sig att förlora?Det är vi svenskar redan alldeles utmärkta på...

Sedan har vi återigen tramset med Carolina Klüft, världens kanske fd bästa idrottskvinna. Totalmiss i kvalet till tresteg och en niondeplats i längdhoppet. Men som hon själv säger så är det viktigaste att ha roligt, och det verkade hon ju ha... Jag har inte sett henne skratta och stoja på år och dag...not.
Jag vill ha tillbaka den gamla Carolina Klüft. Ni vet hon som fick hela Sverige till att stå stilla för att se när hon sprang det avslutande 800-metersloppet i sjukampen inför en exhalterad Jacob Hård som kommenterade. Det var vinst varje gång. Vi svenskar var lika stolta varje gång över att denna fantastiska tjej verkligen satte Sverige på kartan och visade upp att man med hård träning kan komma hur långt som helst.
Carro skyller på bristande motivation, men har man inte motivation till att vinna ett givet OS-guld så borde man knappt få åka till OS.
Sedan tror jag inte heller på hennes träningsupplägg med att börja träna tresteg en kvart innan OS börjar. Jag hade köpt hela satsningen fullt ut om hon hade dragit igång den efter spelen och på så sätt ha gott om tid på att förbereda sig för OS 2012 som borde ha varit målet för hennes satsning.

London kommer nog för övrigt aldrig kunna matcha kinesernas organisationsmässigt perfekta OS. I stort sett varenda tid har hållits. Det har varit fullsatta läktare i varje gren hela dagarna och de kinesiska folket har fått en anledning till att verkligen vara stolta över sitt OS. Det är ju synd bara att man uppenbarligen inte får tycka som man vill där, inte heller får barn vara för fula för då blir man ersatt av någon annan som är sötare. Idioter...

Jag undrar lite hur Usain Bolt är i formen då, om fyra år. Pojken är ju trots allt bara 22 år nu och bär vara i sin bästa idrottsålder i London. Det sägs nämligen att män är som starkast fysiskt mellan 26-38 år. Det kanske stämmer. I så fall har jag precis gått in i den eran. Dock utan synbara resultat. Ska eventuellt också satsa på OS i London. Kraven verkar ju inte vara så höga. Jag hade gjort minst lika bra i från mig som hälften av den trupp vi skickade. Det hade till och med Lasse Franzén gjort.

Det saker jag minns från OS var annars :
*Islands handbollsherrar. Vilka vikingar! Vilken fantastisk semifinal dom gjorde. Tränare såg ut som om han skulle stämpla ut och dö vilken sekund som helst. Jag hoppades så innerligt att islänningarna idag skulle slå även fransoserna men så blev inte fallet. Frankrike vann finalen. Helt rättvist.

* Simon Aspelin/Thomas Johanssons otroliga semifinal i dubbeltennisen. Har aldrig sett något liknande. Det gick inte att slita sig ifrån matchen.

* Michael Phelps. Spelens egentliga konung som trots åtta guld får finna sig i att stå i skuggan av Usain Bolt som med sina tre fantastiska världsrekord skapade OS-historia. Det gjorde även Phelps såklart med alla sina guld, men av någon underlig anledning rankar jag Bolts prestation högre även om jag är nästan helt säker på att ingen någonsin kommer att göra om vad den amerikanske simmaren gjorde i Peking. Dock måste han stå i evig tacksamhetsskuld till lagkamraten i 4 x 100 meter frisim, Jason Lezak, som räddade Phelps genom en helt otrolig sträcka i stafetten.

* Elena Isinbaeeva. Världens bästa stavhopperska genom tiderna gjorde ingen besviken. Jag blir imponerad av folk som vet att dom är bäst, och sedan går ut och visar det också utan att orda så mycket om det. Jublet när hon satte världsrekord var grymt!

* Ara Abrahamian. Hade uppenbarligen rätt. Starkt som tusan att våga stå på sig. En av de absolut största prestationerna från svenskt håll under dessa spel.

*Usain Bolt. Förstås. Vilken hjälte. Jag hoppas nu bara inte dom hittar något otillåtet ämne i honom. Det hade förstört all magi han byggt upp runt sig själv och runt hela OS.
På något sätt så är nog hans världsrekord på 200 meter det mäktigaste jag någonsin bevittnat. Jag kan bara fantisera om hur det måste ha varit att sett det live. Eller hur det måste ha varit att vara Usain Bolt i det ögonblicket.

* Pia Sundhage. Faktiskt den enda svensk som kan skryta med att innehava en guldmedalj från OS i Peking 2008. Faktiskt också nästan den enda svensk som förtjänar att ha en...

Nu ska jag ut och testa mina nya skor!
/~~/

Kommentarer
Postat av: AK

"Ska eventuellt också satsa på OS i London. Kraven verkar ju inte vara så höga. Jag hade gjort minst lika bra i från mig som hälften av den trupp vi skickade".



Tja du kan ju börja med att hoppa de där 6.49 i längd eller 13.95 i tresteg som Carro gjorde...:-)



I övrigt kan jag bara gratulera till att du inte åkte o tittade på damlaget idag...

2008-08-24 @ 19:59:51
Postat av: Ante

AK: Nja, jag tänkte snarare på att ställa mig i en kampsportsring och få stryk i första omgången, eller riva ut mig i höjdkval,stavkval,diskuskval, eller trestegskval, eller komma sist i simförsöken.Det hade man inte behövt skicka 50 man till att göra. Det hade jag kunna gjort själv.



Ja, jag valde mellan GAIS-KFF och EIS match, men jag verkar ha valt rätt. KFF stormar mot guldet!

2008-08-24 @ 20:41:59
URL: http://yzerman.blogg.se/
Postat av: AK

Mmm....du gjorde rätt val...



Själv tycker jag faktiskt att de idrottare som klarar de internationlla kvalgräsnerna bör få åka.

Hellre se en svensk bli utslagn ään att inte se nån alls.

Och vad säger att t ex inte Weronica Wagner lr Robert Kronberg hade kunnat nå final???



Med Klüfts skadeproblem sedan i vintras o den brist på form hon nu visade hade väl f ö inte ett sjukamspsguld varit så givet heller.

Hon hade ju knappast hunnit träna rillräckligt i hopp ens en gång...tänk om hon skulle tränat resten av grenarna också...

2008-08-24 @ 20:56:41
Postat av: Nicke G

Jag tycker du är lite väl hård mot de svenska OS deltagare. Först och främst vill jag säga att man inte är nöjd med medaljskörden, men tänk på att Sverige är en liten idrottsnation men framför allt att alla som var där från Sverige har kämpat i flera år med förberedelser och träning. Det ska de ha erkännande för. Sen att de misslyckades under OS är beklagligt men jag säger som AK:



"Själv tycker jag faktiskt att de idrottare som klarar de internationella kvalgräsnerna bör få åka.

Hellre se en svensk bli utslagen än att inte se nån alls." Jag vill lägga till förhoppningarna att se de tävla för lika väl som man är "förbannad" när de misslyckas lika glad och lycklig blir man av framgång.

2008-08-24 @ 21:09:22
URL: http://nicke-grozdanovski.blogspot.com
Postat av: Tappen

95% av de svenska olympierna var och är turister!

2008-08-25 @ 11:41:53
Postat av: Anonym

Peking-OS var ett bevis för att Klüft inte är någon fantastisk idrottskvinna, snarare oerhört överskattad. Totalt förnedrad i en av de viktigaste friidrottsgrenarna (längdhopp) och även förnedrad i en oviktig (tresteg). Då spelar det liksom ingen roll om man briljerar i en marginaliserad gren som ingen bryr sig om (sjukamp).

2008-08-25 @ 12:43:05
Postat av: Ante

Anonym: Jag håller nog inte med dig där. Jag tycker att Carolina Klüft är en fantastisk idrottare. Dock inte i längdhopp eller tresteg.

Det är möjligt att hon är överskattad i de grenarna, men så länge hon håller sig till sjukamp anser jag att hon är bland världens bästa idrottare.

2008-08-25 @ 16:08:04
URL: http://yzerman.blogg.se/
Postat av: Nicke G.

Jag tycker nog att 6.97 som hon har som personligt rekord i länghopp är hyfsat bra, det är bara två cm från svenska rekordet som innehavs av Erica Johansson. Jag vet inte varför ni dömer ut henne efter detta OS. Hon misslyckades med sina hopp helt riktigt. Men hon har kapacitet att hoppa långt, det har hon visat tidigare och det kommer hon att göra igen, det är jag helt övertygad om. Detta kommer att sporra henne ännu mer.

2008-08-25 @ 19:00:15
URL: http://nicke-grozdanovski.blogspot.com/
Postat av: Ante

Nicke G: Jo, visst är 6.97 ett helt OK resultat. Men det rekordet är inte purfärskt precis. Jag vet mycket väl att Klüft har kapaciteten att bli världens bästa längdhoppare, det är bara det att det är långt långt dit. Och har man inte motivationen att vinna ett "givet" OS-guld tror jag att det kan bli jättesvårt att motivera sig till att träna så hårt som det krävs för att lyckas i längdhopp eller än värre, tresteg. Missförstå mig inte, ingen är gladare än jag om hon lyckas. Jag har sagt det förrut och säger det igen: Carolina Klüft är kanske världens främsta kvinnliga idrottare så länge hon håller sig till sjukamp. Hon är inte i närheten av den statusen i någon annan gren. Inte ännu. Kanske kan hon vara det i London om fyra år. Kanske inte...

Klüft tar givetvis sina egna beslut, och genomför besluten totalt omedveten och ointresserad av vad jag och övriga amatörtyckare tänker.Men jag står likväl fast vid min åsikt att jag tycker att Klüft borde ha genomfört sjukampen in Peking innan hon tvunget skulle sadla om.

Carolina Klüft är något så unikt som en svensk världsstjärna i friidrott så länge hon vinner medaljer och tävlingar. Jag tycker det är under hennes nivå och värdighet att komma nia eller missa stora finaler. Hon är alldeles för jävla bra för det.

2008-08-25 @ 20:24:54
URL: http://yzerman.blogg.se/
Postat av: Tappen

Sen att 90% av svenska fridrottstruppen haft konstiga medel i sina kroppar ( dock ännu inte dopingklassat) är en annan femma... Och hur mkt skrev media om det?

2008-08-26 @ 09:36:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0